Is raspatat gezonder dan gewone patat?

Raspatat is iets heel anders dan de patat die we normaal gesproken voor ons zien. Eerder al schreven we een artikel over wat raspatat precies is, en waar het verschil in zit met gewone friet. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de bereiding van raspatat en de bereiding van gewone patat. Maar wat is nu gezonder, raspatat of gewone patat?

Omdat gewone patat eigenlijk niet meer is dan een in stukken gesneden aardappel, en raspatat bestaat uit aardappelpoeder met water, hebben ze beiden onbereid geen hoge voedingswaarde. Voorop gesteld, zijn de ingrediënten van beide niet ongezond. Rauwe raspatat en rauwe patat zijn beide vetarm, bevatten weinig calorieën en zijn zeker niet ongezond. Het probleem zit hem in de manier van bereiding. Want zowel raspatat als gewone patat wordt bereid in de frituurpan. Zo zuigen ze enorm veel vet op waardoor het uiteindelijk een zeer calorierijk en vetrijke maaltijd wordt. Een groot deel van hoe gezond het is, is dan ook afhankelijk van de olie waarin het wordt bereid.

Er zit echter wel degelijk een verschil tussen raspatat en gewone patat wanneer het gaat om de bereiding. Zo wordt raspatat altijd vers gemaakt, meteen gefrituurd en geserveerd om te eten. Gewone patat wordt vaak voorgebakken. Dit wordt dus eigenlijk twee keer gefrituurd. En daardoor kan er meer olie in zitten. Daartegenover staat echter dat raspatat dunner is, en daardoor zuigt raspatat meer olie op tijdens de bereiding.

150 gram raspatat oogt als een stuk meer dan 150 gram gewone patat. Dat komt omdat raspatat dunner en veel lichter is dan gewone patat. En een groot deel van eten is psychologisch, dus wanneer je het gevoel heb dat je veel eet, zul je qua calorieën minder eten.

Voedingswaarde raspatat per portie van 150 gram bereid in de friteuse:
– 440 calorieën
– 53 gram koolhydraten
– 21 gram vet
– 6 gram eiwit

Voedingswaarde patat per portie van 150 gram bereid in de friteuse:
– 490 calorieën
– 60 gram koolhydraten
– 24 gram vet
– 7 gram eiwit

Wanneer we de voedingswaarde vergelijken blijkt raspatat dus net iets minder vet, en minder calorieën te bevatten. Het verschil is echter klein. De conclusie is dus dat raspatat iets gezonder is dan gewone patat. Omdat het geen groot verschil is blijft het advies: als je toch snackt, kies dan wat je het lekkerst vindt.

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

Schuiven naar boven