Is sushi gezond of ongezond?

Sushi is ontzettend populair in Nederland. De all-you-can-eat sushi restaurants zijn vrijwel overal te vinden. Dat de all-you-can-eat formule niet zo gezond is, dat begrijpt iedereen. Maar veel mensen denken dat sushi daadwerkelijk heel erg gezond is. Maar waarom is sushi dus niet zo gezond als we denken? Lees hier waarom sushi niet zo gezond is als jij denkt.

1. All-you-can-eat formule
Al is iets nog zo gezond, te veel is te veel. En dat geldt ook voor gezonde producten. Stel dat je van het gehele menu alleen de gezonde dingen besteld, dan nog is het heel er moeilijk om een normaal aantal calorieën te eten in een sushi-restaurant.

2. Frituur
Van groenten tot vlees en van vis tot rijst. Een groot deel van de sushi wordt gefrituurd dan wel gebakken in een dikke laag olie. Dat is absoluut niet gezond.

3. Vlees
Bij een gemiddeld sushi restaurant is er een zeer ruime keuze aan vlees. En het vlees dat je krijgt is vaak een hele portie. Wanneer je bij elke ronde 1 vleesgerecht besteld, dan zit je dus eigenlijk aan het einde van vijf rondes al aan vijf porties vlees. En dat vlees is bovendien ook nog eens vaak gefrituurd en overgoten met saus.

4. Weinig vis
Vis is gezond en dat komt met name door de gezonde vetten en eiwitten. En natuurlijk is vis een belangrijk bestanddeel van sushi. Maar in sushi zit over het algemeen vrij weinig vis.

5. Saus
Niet allen worden de vele vleesgerechten en sushi geserveerd met saus. De sushi wordt ook vaak gedoopt in sojasaus. En sojasaus is niet gezond. 1 zo’n eetlepel sojasaus bevat al de helft van de hoeveelheid zout die je per dag nodig hebt. Sta dan ook niet gek te kijken als je met een avondje all-you-can-eat sushi gemakkelijk 6 keer de hoeveelheid dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout binnen krijgt.

Daarnaast bevatten ook de niet traditionele sushi vaak veel mayonaise.

6. Paneermeel
Veel gerechten zijn gepaneerd. Dit geeft een heerlijk knapperig laagje, maar ook een heleboel calorieën.

7. Rijst
De rijst die gebruikt wordt voor sushi is gekookt in water waar vaak suiker en smaakversterkers aan zijn toegevoegd. Alsook olie.

Sushi wordt in Japan eigenlijk alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Ongeveer één of twee keer per maand. In Nederland lijken veel mensen te denken dat sushi gezond is. Vis is immers gezond, en ook rijst behoort tot de gezonde voeding. Sushi is echter zoveel verschillende dingen! Wanneer je de juiste keuze maakt kun je absoluut gezond eten in een sushirestaurant! Houd bovenstaande in gedachten en geniet met mate (of 1 keer in de zoveel tijd).

Lees ook:

2 gedachten over “Is sushi gezond of ongezond?

  1. Wat een ongelofelijk slecht artikel. Dit gaat helemaal niet over sushi, maar over de andere gerechten die in zogenaamde all-you-can-eat-sushi-restaurants worden geserveerd. Die zin in de laatste alinea “Sushi is zo veel verschillende dingen!” slaat nergens op. Je hebt wel verschillende soorten sushi, maar het is vrijwel altijd rauwe vis met rijst en slechts wat kleine toevoegingen. Gefrituurde of gepaneerde sushi heb ik nog nooit gezien. Sushi met vlees bestaat wel, maar is niet echt gebruikelijk. Dat er te weinig vis op zit, is in de Nederlandse vreetschuren inderdaad wel het geval, maar dan moet je eens in Japan sushi gaan eten. Daar hangt de vis aan de uiteinden over de rijst heen.
    Wat betreft die sojasaus, moet je al flink dooreten wil je een eetlepel sojasaus op krijgen. Zes keer de aanbevolen hoeveelheid, dus 12 eetlepels, is echt niet haalbaar. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je geen sushi meer geproefd, maar alleen maar sojasaus.

  2. Het enige waar ik het mee eens ben is nummer 1 en de rest van dit verhaal kan zo de prullenbak in

Reacties zijn gesloten.