Welke factoren spelen een rol bij spiergroei?

Veel mensen die sporten, en natuurlijk met name krachtsporters, die sporten met het doel om spieren te ontwikkelen. Logisch, want hoe meer spieren, hoe meer calorieën je gedurende de dag verbrandt, en hoe meer je dus kan eten. Bovendien nemen spieren een stuk minder ruimte in dan vet. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe slanker je oogt. Maar welke factoren zorgen dragen bij aan spiergroei? Hoe zorg je dat je spieren groeien?

Hoeveelheid eiwit
De hoeveelheid eiwit die je eet is misschien wel de belangrijkste factor van de spiergroei, naast de krachttraining natuurlijk. Want eiwit is onmisbaar voor de vorming van spieren. Wie aan krachtsport doet, wordt aangeraden om 1,7 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te eten.

Het is daarnaast ook belangrijk om met een goede verhouding te eten. Ben je een serieuze krachtsporter die spiermassa wil aankomen? Dan kun je bijvoorbeeld 35% van je voeding uit eiwitten laten bestaan, 20% uit vetten en 45% uit koolhydraten. Maar hierbij geldt: iedereen raadt een andere verhouding aan. De enige manier om te weten welke verhouding werkt voor jou, is door dit zelf te gaan proberen.

Goed sportschema
Spieren hebben tijd nodig om te herstellen. Dat betekent dat je dus zeker niet dagelijks moet gaan trainen. Je moet je spieren voldoende rust geven om te herstellen. Want juist tijdens dit herstel groeien je spieren!

Daarnaast is het ook zeer belangrijk hoeveel herhalingen je doet. Voor de vorming van spieren is het doen van veel herhalingen niet goed. Je kunt beter 8 herhalingen doen, 3 reps, waarbij je de laatste herhalingen nog maar net aan red met het gewicht dat je gebruikt.

Daarnaast is het ook van belang welke spiergroepen je traint. Je beenspieren zijn de grootste spiergroep die er is. Deze kunnen relatief ook sneller groeien. Je armen zijn slechts een kleine spiergroep. Die groeien dus ook veel minder snel in massa.

Trainingstijd
Niet de tijd die je traint in 1 training, maar hoe lang je al serieus bezig bent met het sporten om spieren te vormen. Wie al jarenlang aan krachtsport doet, komt nog maar moeilijk spiermassa aan. Wie net begint met krachttraining, zal juist relatief snel spieren kunnen kweken.

Hormoonspiegels
Testosteron is onmisbaar voor de opbouw van spieren. Dit is ook de reden dat vrouwen veel moeilijker spiermassa opbouwen dan mannen. Vrouwen hebben namelijk veel minder testosteron. De testosteronspiegel kan je licht beïnvloeden door het eten van de juiste voeding, maar is ook voor een groot deel erfelijk bepaald.

Daarnaast heeft ook je leeftijd invloed op de hoeveelheid testosteron. Hoe ouder je wordt, hoe minder testosteron er in je lichaam is. Jonge mensen hebben juist relatief veel testosteron.

Aanleg
Ook aanleg speelt een grote rol bij de spieropbouw. Sommigen mensen bouwen nu eenmaal sneller spieren op dan andere mensen. Dit heeft veel te maken met je lichaamsbouw.

Supplementen
Veel krachtsporters gebruiken naast eiwitpoeder ook nog andere voedingssupplementen zoals creatine. Deze supplementen stimuleren de spiergroei. Sommigen mensen willen echter naturel spiergroei bereiken en gebruiken daarom geen extra supplementen.

Mis je iets in dit rijtje? Laat dan vooral een reactie achter!