Wat doen uien voor je gezondheid?

Uien zijn een ideale en zeer gezonde smaakmaker, zowel rauw als bereid. Ze zijn rijk aan flavonoïden en antioxidanten en hebben een heel goede invloed op de gezondheid, net zoals knoflook. In dit artikel lees je waarom je ui het beste dagelijks in je voedingspatroon kan verwerken. De gemiddelde Nederlander eet 4 tot 5 kilo uien per jaar. Daarmee is de ui de in gewicht meest gegeten groente van ons land. Wat maakt uien zo gezond?

1. Antioxidant quercetine
Deze antioxidant werkt sterk tegen verschillende soorten kanker. Het is een flavonoïde die je ook kunt vinden in thee, appels en rode wijn. Ook wanneer je maar 1 of 2 keer per week een ui eet, wordt de kans op kanker kleiner. Daarbij gaat het met name om borstkanker, maagkanker en darmkanker. Dit komt doordat deze antioxidant bescherming biedt tegen vrije radicalen.

Deze antioxidant biedt ook bescherming tegen hart- en vaatziekten. Uien bevatten tot wel 10 keer zoveel quercetine als andere groenten.

2. Goed voor de mond
Tandbederf en tandvleesproblemen worden goed bestreden door het eten van uien. Door rauwe uien te eten bestrijdt je de bacteriën die zich in de mond bevinden.

3. Uien bevatten veel vezels
100 gram uien bevat ongeveer 2 gram vezels. Deze vezels zijn natuurlijk hartstikke goed voor je darmen. Je krijgt hierdoor een goede stoelgang en vermindert de kans op darmkanker.

4. Uien zijn giftig
De reden dat veel dieren geen of niet te veel uien mogen eten, is dat deze toxische stoffen bevatten. Het gevolg is namelijk dat de rode bloedcellen uitvallen doordat deze worden beschadigd door de toxische stoffen. Hierdoor wordt het afweermechanisme van de cellen van ons lichaam geactiveerd. Daarnaast worden ook enzymen in de lever geactiveerd waardoor deze toxische stoffen worden afgebroken. Ook worden vrije radicalen bestreden.