Hoe bereid je je voor op een nieuw dieet?

Wanneer je met een dieet gaat starten, gaat daar vaak een voorbereiding aan vooraf. In dit artikel lees je hoe je je het beste kunt voorbereiden op een dieet. En dat is niet door de dag voor de start van je dieet jezelf helemaal vol te proppen met alles wat je maar kan vinden.

1. Leeg je huis
Zorg ervoor dat dingen die je niet mag eten tijdens je dieet, gewoon niet in huis zijn. Geen excuses. Wanneer je huisgenoten hebt, kun je een kastje of kluisje halen waar je alles in stopt dat je niet mag eten maar anderen wel in huis willen hebben. Jij bent dan uiteraard niet degene die over de sleutel of code beschikt.

2. Vul je huis
Met alles wat je wel mag eten. Haal gezonden boodschappen in huis. Zorg voor een overschot aan groente en fruit en gezonde producten die je wel mag eten. Zorg dat je voldoende gezonde voeding in huis hebt voor wanneer je honger krijgt.

3. Bedenk goed wat je doel is
Het is belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Dit kan een aantal kilo’s zijn dat je wilt afvallen, of een broek van een paar jaar geleden die je weer wilt passen. Zorg ervoor dat je een doel hebt, en kleine tussenliggende doelen. Zo houdt je het makkelijker vol. Je kan met jezelf afspreken dat je bij elke behaald doel, bijvoorbeeld het verlies van twee kilo, jezelf mag verwennen met bijvoorbeeld een boek of een geldbedrag apart legt om aan het eind van de afvalrace eens goed te kunnen shoppen.

3. Bedenk goed wat je motivatie is
Je motivatie hangt eigenlijk samen met je doelen. Zorg ervoor dat het voor jou helder is waarom je het dieet wilt volgen. Wil je gezonder worden? Wil je afvallen? Wil je jezelf laten zien dat je het kan? Denk hierover na. Wanneer je weet waar je het voor doet is een dieet makkelijker vol te houden.

4. Maak een schema
Door een schema te maken weet je waar je aan toe bent. Je kan een schema maken voor je voeding, maar zeker ook voor je beweging. Zet bijvoorbeeld drie vaste dagen per week in je agenda om te gaan sporten. Maak een schema met wat je welke dag van de week gaat eten. Zo zorg je ervoor dat je hier de rest van je waarschijnlijk drukke week niet druk over hoeft te maken. Bovendien kan je dan precies genoeg boodschappen in huis halen zodat je niet te veel hebt.

5. Begin een eetdagboek
Een eetdagboek zorgt er voor dat je meer gewicht verliest. Door dagelijks op te schrijven wat je eet wordt je bewust van wat je eet en hoeveel calorieën er eigenlijk in voeding zit.

6. Zoek steun
Vertel je omgeving dat je op dieet bent. Zo wordt je niet gek aangekeken als je geen taart neemt op iemands verjaardag. Bovendien kunnen mensen je zo steunen en kan het een goede motivatie zijn om het dieet vol te houden. Mensen zullen immers na verloop van tijd weer aan je vragen hoe het gaat met je dieet.