E621 is een belangrijke oorzaak van overgewicht!

Monosodiumglutamaat, wordt tegenwoordig in het merendeel van de producten verwerkt. Verschillende studies laten een link zien tussen de smaakversterker en obesitas. Vooral voor zwangeren, kinderen en mensen met een slecht voedingspatroon is de stof extra schadelijk. In sommige landen is de stof vanwege de schadelijke gevolgen voor de mens zelfs verboden, in Nederland wordt de smaakversterker echter (nog) onterecht als veilig aangemerkt. Gevolg hiervan is dat in vrijwel alle pakjes en zakjes het e-nummer 621 zit. Van mayonaise tot brood, het zit zelfs in babyvoeding. U zult verstelt staan wanneer u de producten in uw huis eens nakijkt op deze schadelijke smaakversterker!

Wanneer je eenmaal een zak chips open trekt en een handje neemt, is het erg moeilijk om het bij 1 handje te laten. Oorzaak hiervan is de verslavende en eetlustopwekkende werking. Hierdoor eet je er meer van per keer en wil je bovendien vaker voeding met MSG eten. Dit effect is bij de fabrikanten bekend en zelfs 1 van de redenen waarom ze MSG in onze voeding verwerken. Door de verslavende effecten wordt er immers meer verkocht en dus meer verdiend!

De link tussen MSG en overgewicht en obesitas
De smaakversterker wordt door wetenschappers gebruikt voor het vetmesten van proefdieren. Tot voor kort was het de vraag of het effect op mensen hetzelfde zou zijn. Veroorzaakt MSG overgewicht? Er is een onderzoek verricht door de universiteit van Noord-Carolina naar het gebruik van MSG onder 752 mensen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar. Uit dit onderzoek is duidelijk gebleken dat MSG in verband kan worden gebracht met overgewicht. Mensen die geen MSG binnen krijgen hebben een kans van 12,3 procent op een BMI hoger dan 25. De groep die de meeste MSG via de voeding binnen kreeg had maar liefst 30,3 procent kans op overgewicht. Dit terwijl de groepen evenveel beweging kregen en een gelijke calorie-inname hadden.

Daarnaast speelt ook de verslavende en eetlustopwekkende werking een grote rol! Doordat je automatisch meer gaat eten krijg je natuurlijk ook meer calorieën binnen. Volgens velen verklaard dit het huidige niveau van overgewicht in de westerse wereld. Oorzaak van deze toename in het gewicht door MSG is het verdrievoudigde niveau van insuline waardoor vetopslag wordt gestimuleerd.

Andere gevolgen voor de gezondheid
Monosodiumglutamaat wordt, naast het veroorzaken van overgewicht, ook in verband gebracht met onder meer migraine, MS, een slechte hersenfunctie, een slechte hormoonhuishouding, ADD, altzheimer, epilepsie, verergering van autisme, ontstekingen, kanker en type 2 diabetes.

Het is uitermate slecht voor de hersenen doordat het de zenuwen aantast. Zeker voor jonge kinderen kan dit levenslange schadelijke gevolgen hebben. Hun hersenen zijn, door hun jonge leeftijd, veel gevoeliger voor dit soort schadelijke stoffen. Onderzoek in combinatie met inname van aspartaam heeft zelfs aangetoond dat er hersentumoren ontstaan!

Klachten e621
Klachten die MSG met zich mee kan brengen zijn onder andere een brandend, verdoofd of prikkelend gevoel in de nek, onderarm, borst of rug. Warmte en zwakte in het gelaat, vermoeidheid, duizeligheid, pijn op de borst, hoofdpijn, misselijkheid, snelle hartslag, moeilijkheden met ademen, laag libido, slaperigheid en een heftig verlangen naar het zelfde eten. Wanneer u deze klachten heeft kunt u MSG het beste vermijden. U zult waarschijnlijk merken dat de klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon! Eigenlijk zou iedereen eens moeten proberen om 2 weken geen MSG te consumeren. Grote kans dat u zich dan veel prettiger voelt, af zult vallen, en nooit meer MSG aan wilt raken.

Andere benamingen
Omdat er steeds meer mensen zijn die beseffen hoe schadelijk dit product is en MSG zijn gaan ontwijken hebben de fabricanten daar op hun manier slim op in gespeeld. De smaakversterker staat niet langer meer als e621 of monosodiumglutamaat op de verpakking maar heeft talloze andere benamingen gekregen. Er zijn toevoegingen die altijd MSG bevatten maar ook voedingsmiddelen die MSG kunnen bevatten.

De volgende toevoegingen bevatten altijd MSG: monosodium glutamaat, MSG, GMS, e621 t/m e625, e635, mononatriumglutamaat, vetsin, glutamaat, glutamaatzuur, gehydroliseerde plantaardige eiwitten, gehydroliseerde eiwitten, gehydroliseerde planteneiwitten, planteneiwit extract, monokaliumglutamaat, toegevoegd gist, gelatine, sodium caseinaat, calcium caseinaat, gistextract, samengestelde eiwitten, gehydroliseerde havermout en maïsolie. Wanneer 1 van deze benamingen op een verpakking staat kunt u deze dus het beste mijden.

Sommige toevoegingen bevatten regelmatig MSG. Wanneer u de volgende benamingen op de verpakking ziet staan kunt u deze het beste laten liggen: moutextract, moutaroma, bouillon, soep, fond, maltodextrine, specerijenextracten, sojasaus, citroenzuur, maissiroop, aroma’s, natuurlijke aroma’s en smaakstoffen, kuntmatige aroma’s, natuurlijke vlees- of kipsmaakstoffen, eiwitten uit tarwe, overige kruiden of specerijen, dressings en kruidenmelanges.

Carrageen (zeewierextract), enzymen, soja eiwitconcentraat, soja eiwit isolaat en wei eiwitconcentraat bevatten in sommige gevallen ook MSG.

Het zou goed zijn wanneer het wettelijk verplicht zou worden om MSG als zodanig op de verpakking als ingrediënt te moeten opnemen. Dus niet verstopt onder namen als ‘natuurlijke aroma’s’ of ‘natuurlijke smaakstoffen’ maar een verplichting tot het opnemen van het e-nummer op de verpakking.