Is het goed om te sporten met spierpijn?

Wanneer je regelmatig sport kan het voorkomen dat je nog spierpijn hebt van de vorige keer terwijl je (psychisch in ieder geval) alweer toe bent aan een nieuwe training. Of je agenda laat het toe dat je twee dagen achter elkaar kan trainen, maar dan drie dagen niet. Dan pak je misschien graag die ene training nog mee. Maar is dat wel zo verstandig? Of is het beter om te wachten tot je spierpijn weg is voor je aan een nieuwe training begint? Kun je ook met spierpijn sporten?

Het is belangrijk om voldoende rust tussen de trainingen te hebben. Na een training zorg je ervoor dat je spieren zich kunnen herstellen door te rusten. Wanneer je voldoende rust neemt zullen je spieren groeien en kom je op een hoger niveau. Met onvoldoende rust zal je lichaam niet voldoende herstellen en zullen je spieren ook niet groeien. Bovendien kan je je bij de volgende training niet helemaal geven. Zorg dus echt voor voldoende rust tussen de trainingen. Zo behaal je veel betere resultaten dan door vaker te sporten.

Heb je geen zin of tijd om een rustdag tussen trainingen te laten? Maak dan een trainingsschema waarbij je telkens een ander deel van je lichaam traint. Zo kun je de ene dag je bovenlichaam trainen en de volgende dag je onderlichaam. Heb je de mogelijkheid om 1 keer per 2 dagen te trainen, dan kun je elke keer je gehele lichaam trainen.

Herstel van een cardiotraining neemt minder tijd in beslag dan herstel van een krachttraining. Maar ook de intensiteit van de training is natuurlijk van grote invloed. Als goede rusttijd tussen trainingen kan het volgende worden aangehouden:
– duurtraining zoals hardlopen: 24 uur
– zeer intensieve of lange (meer dan 90 minuten) duurtraining: 48 uur
– krachttraining: 48 uur
– zeer intensieve krachttraining: 72 uur