Dit zijn de redenen waarom een dieet telkens weer mislukt

Hoeveel diëten heb jij al geprobeerd in je leven? Hoe vaak ben je daar weer mee gestopt en hoe vaak ben je weer met goede moed opnieuw begonnen aan een dieet? Het is het best wanneer je niet een dieet volgt, maar jezelf een nieuwe levensstijl aanwent van gezond eten en bewegen. Toch kan het soms ook erg fijn zijn om een dieet te volgen, al is het maar tijdelijk. In dit artikel lees je de valkuilen van diëten. Zo kun je een goed inzicht krijgen in waarom het diëten toch telkens weer mis gaat!

Te streng
Wanneer je een dieet start, doe je dat vaak te streng. Er wordt vaak gedacht: ‘morgen begin ik en dan eet ik niks meer met suiker’. Dat is een doelstelling die erg lastig te halen is. Het is te streng. Hoe realistisch is het dat je nooit meer suiker zult eten? Suiker past bovendien ook in een dieet, het draait allemaal om de hoeveelheden. Als jij van dagelijks 3 snacks terug gaat naar dagelijks 1 snack, dan scheelt dit al ontzettend veel en zul je zeker afvallen.

Alles of niks
Strenge onhaalbare doelen gaan vaak samen met teleurstelling. Wanneer je 1 koekje eet, gaan meteen alle doelen overboord omdat je het toch al hebt ‘verpest’. Vervolgens zie je vaak een patroon van een periode (bijvoorbeeld een aantal dagen) zeer streng diëten en jezelf helemaal niks gunnen. Gevolgd door een dag waarin je een ‘fout’ maakt door bijvoorbeeld een gebakje te eten. Daarna gaan alle remmen los en eet je die dag alleen nog maar ongezonde dingen. Deze alles-of-niks-benadering kan je voorkomen door niet te streng te zijn voor jezelf.

Teleurstelling door onhaalbare doelen
Net zoals het niet eten van suiker een voor de meesten niet haalbaar doel is, worden er vaak meer onhaalbare doelen gesteld die alleen maar zorgen voor teleurstelling. Doelen als ‘binnen 1 week 3 kilo afvallen’ of ‘binnen een maand 10 kilo afvallen’ zijn niet realistisch. Het is belangrijk om ook je lange termijndoelen haalbaar te maken. Elke week een kilo afvallen zal aan het begin van je dieet wellicht lukken, maar het wordt steeds moeilijker. Zorg dus voor haalbare gewichtsdoelen. Zo voorkom je teleurstelling en zul je het langer volhouden.

Vergeet de weegschaal
Zolang je gewichtstrend op de lange termijn daalt, zit je wel goed. Er is geen enkele reden om dagelijks op de weegschaal te staan. Je gewicht schommelt nu eenmaal met de dag. Focussen op je gewicht is zo en zo niet verstandig. Het zou namelijk heel goed zo kunnen zijn dat je wel degelijk strakker wordt maar hetzelfde gewicht behoudt. Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet terwijl ze minder ruimte in beslag nemen. Meet dus liever je lichaamsomvang en sta bijvoorbeeld eens in de twee weken of eens per maand op de weegschaal om te kijken of je gewicht daalt.