Trek in zoet na de maaltijd? Dit kun je er tegen doen

Na de maaltijd kun je last hebben van zoete cravings. Eigenlijk hoor je vol te zitten van de maaltijd die je net hebt gegeten, maar toch heb je zin in meer en zoet eten. Het is dan heel verleidelijk om een toetje of een stuk chocolade te pakken. Alleen als je heel sterk in je schoenen staat kun je dit voorkomen. Wat is de oorzaak van deze zin in zoet na de maaltijd? Wat kun je ertegen doen?

Hormonen
Één van de belangrijkste oorzaken van zoete cravings zijn je hormoonwaarden. Vooral vrouwen kunnen hier last van hebben, dit heeft ook te maken met je menstruatiecyclus. Veel vrouwen hebben extra trek wanneer zij (bijna) menstrueren. Wanneer je dit herkend, kan het makkelijker zijn om hiermee om te gaan. Zorg er dus voor dat je weet wanneer je moet menstrueren. Je kunt er dan voor zorgen dat je veel gezonde zoete dingen in huis hebt of iets kiezen dat je lekker vindt en dat eten wanneer je er trek in hebt. Want wanneer je niets in huis hebt, kun je het natuurlijk ook niet opeten.

Dorst
Soms verwar je honger met dorst. Zeker wanneer je net een gezonde maaltijd hebt gegeten is het verstandig om niet toe te geven aan verdere honger. Drink in plaats daarvan een glas water.

Emoties
Je emoties hangen deels samen met je hormonen. Je kunt proberen om je stemmening te verbeteren met behulp van de juiste voeding. Maar wanneer je al je hele leven lang sombere emoties in verband brengt met voeding, dan kan het heel lastig zijn om dit patroon te verbreken. Dit begint soms al heel jong, bijvoorbeeld wanneer je als je jong kind na een val een snoepje krijgt. Eten wordt vaak gezien als troost of als beloning. Stel dat je je verdrietig voelt om welke reden dan ook, dan is het makkelijk om naar een bak ijs te grijpen. Zeker wanneer je dit eigenlijk altijd doet. Het lijkt een logische oplossing. Hier is natuurlijk niets mis mee. Maar stel dat je je gedurende langere tijd niet zo goed voelt, dan worden het wel heel veel bakken ijs. Het is dan belangrijk om te onderzoeken waar je verdrietige gevoel vandaan komt en of je hier ook op een andere manier mee kan omgaan. Bijvoorbeeld door een vriendin te bellen en/of een rondje te gaan wandelen. Om een rondje hard te lopen of door nieuwe plannen te maken om leuke dingen te doen.

Ook wanneer je iets te vieren hebt is het makkelijk dit te vieren met taart en lekkernijen. Op zijn tijd is dat natuurlijk helemaal niet verkeerd. Maar het is beter om eten niet te linken aan bepaalde gevoelens. Lees hier meer over wat je kunt doen tegen eetbuien.

Te snel eten
Het duurt even voordat je maag het signaal aan je hersenen heeft gegeven dat je voldoende hebt gegeten. Daarom is het belangrijk om goed te kauwen en langzaam te eten. Anders eet je al snel te veel. Je hersenen krijgen na ongeveer 15 minuten het signaal dat je lichaam voeding binnen heeft gekregen.

Ongezond eten
Wanneer je veel snelle koolhydraten eet, zoals chips en suikerrijke voeding, zorgt dit voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel stijgt heel snel door het eten van veel snelle koolhydraten. Daarna daalt deze weer en krijg je een flinke dip in je bloedsuikerspiegel. Op dat moment gaat je lichaam vragen om voeding.

Wanneer je gedurende de dag gezond eet met veel groente en fruit, veel langzame koolhydraten en eiwitten, dan zul je minder schommelingen in je bloedsuiker hebben en heb je vanzelfsprekend ook minder cravings.