Koffie tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent kan je smaak veranderen. Je reukvermogen is veel sterker en je kunt opeens aan afkeer krijgen van voeding die je normaal wel lekker vond, bijvoorbeeld koffie. Het kan echter ook gebeuren dat je juist wel trek krijgt in koffie. Maar helaas wordt koffie drinken tijdens de zwangerschap afgeraden door specialisten. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van cafeïne tijdens de zwangerschap? En hoeveel koffie mag je dan wel drinken?

Risico’s van veel cafeïne
Te veel cafeïne wordt in verband gebracht met verschillende risico’s voor moeder en kind. De belangrijkste daarvan is een verhoging van het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Daarnaast is ook een vertraagde groei en ontwikkeling van het embryo en een lager geboortegewicht gelinkt aan de inname van veel cafeïne.

Cafeïne wordt ook in verband gebracht met een vernauwing van de bloedvaten. Daardoor zouden ook de bloedvaten tussen de baarmoeder en de placenta vernauwen. Het bloed stroomt dan minder goed naar je baby.

Cafeïne komt via jouw bloed ook bij de baby in je buik terecht. Volwassen zijn goed berust op het afbreken van cafeïne maar bij baby’s gaat dit proces veel langzamer. Cafeïne kan ervoor zorgen dat je baby onrustig en slapeloos wordt, en zijn hartslag wordt hoger.

Risico’s voor de moeder zijn ook een verhoogde hartslag en brandend maagzuur. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken al bevestigd dat cafeïne een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid. Vaak wordt dan ook al aangeraden om te stoppen met het drinken van koffie wanneer je zwanger wilt worden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de normale effecten van koffie die je ook kan ervaren wanneer je niet zwanger bent.

Hoeveel cafeïne is te veel?
Er zijn veel onderzoeken gedaan maar die geven geen duidelijk antwoord op de vraag hoeveel cafeïne dan te veel is en bij hoeveel cafeïne de risico’s groter worden. In Nederland wordt daarom aangeraden om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te drinken.

Wanneer je niet zwanger bent, ligt de maximale grens voor cafeïne hoger.

Hoeveel cafeïne zit er in verschillende dranken?
Het is belangrijk om te beseffen dat cafeïne niet alleen in koffie zit. Ook thee en chocolade bevatten cafeïne. Open de lijst met cafeïnerijke dranken en voeding.

Borstvoeding en cafeïne
Ook wanneer je borstvoeding geeft, wordt aangeraden om geen koffie te drinken of dit te beperken tot een maximale inname van 200 milligram cafeïne per dag. Dat komt neer op maximaal 2 kopjes koffie.