Is honing gezond?

Honing is een natuurlijke zoetstof die door bijen wordt gemaakt. Veel mensen gebruiken honing in plaats van suiker, bijvoorbeeld in de thee. Ook wordt honing vaak als beleg voor brood, of als ingrediënt voor taart en gebak gebruikt. Honing wordt door bijen gemaakt van de nectar van bloemen. De nectar wordt omgevormd tot een mengsel van fructose en glucose. Van oudsher wordt honing al als antibiotica gebruikt! Is honing eigenlijk gezonder dan suiker omdat dit een natuurlijk product is?

Voedingswaarde
Honing bestaat voor verreweg het grootste gedeelte uit suikers, voor zo’n 80%. Honing levert dan ook ongeveer evenveel calorieën als witte suiker. Daardoor is het voor mensen op dieet geen beter keuze dan witte suiker. Door veel mensen wordt honing als gezonder beschouwd omdat dit een natuurlijk product is.

Honing bevat per 100 gram zo’n 318 calorieën, 0,4 gram eiwit en 0 gram vet en voedingsvezels. Honing bestaat voor verreweg het grootste gedeelte uit koolhydraten, voor rond de 80%. Dit zijn tevens koolhydraten uit suiker. Een portie honing van 20 gram levert 64 calorieën op.

Honing is een bron van vitamine C, calcium, fosfor, kalium, ijzer, magnesium, koper en zink. Bij het verhitten van honing gaan overigens veel voedingsstoffen verloren.

Effect bloedsuikerspiegel
Honing heeft een relatief hoge gi-waarde van 85. Dat houdt in dat de honing heel erg snel wordt opgenomen door het lichaam en een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Daardoor zul je snel weer honger krijgen.

Gezondheidseffecten
Aan honing worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zou honing verkoudheid genezen, maagklachten tegen gaan en helpen bij de spijsvertering.

Andere toepassingen
Naast honing als voeding wordt het nog voor vele andere doeleinden gebruikt. Voor brandwonden en snijwonden wordt honing vaak gebruikt vanwege de helende werking. Een laag honing smeren op wonden heeft een antibacteriële en helende werking. Het eten van honing werkt evenwel niet omdat de honing te snel door het lichaam wordt verwerkt.

Ook producten als lippenstift, kaarsen en meubelwas worden van honing gemaakt.

Soorten honing
Van elke soort nectar kan honing worden gemaakt. Er bestaan dus ook vele verschillende soorten honing. Van alle bloemen kan honing worden gemaakt door bijen. De ene soort honing is in principe niet gezonder dan de andere soort. Er zijn wel wetenschappers die stellen dat acaciahoning de gezondste honing is omdat deze de minste suikers bevat. Acaciahoning wordt dus ook minder snel door het lichaam opgenomen en veroorzaakt een lagere stijging van de bloedsuikerspiegel.

Smaak, geur en kleur variëren per honingsoort!

Er is ook honing te koop waaraan suikerwater is toegevoegd. Het is uiteraard verstandig om zo puur mogelijke honing te gebruiken. Om er zeker van te zijn dat er geen suikerwater is toegevoegd kan het beste worden gekozen voor biologische honing. Bij niet-biologische honing kan er suikerwater zijn toegevoegd zonder dat dit op de verpakking hoeft te worden vermeld. Over het algemeen geldt wel dat hoe goedkoper de honing, hoe groter de kans dat er suikerwater is gebruikt. Aan biologische honing is nooit suikerwater toegevoegd.

Waarom mogen kinderen jonger dan 12 maanden geen honing?
Kinderen jonger dan 12 maanden mogen geen honing eten, dit staat ook altijd op de verpakking. Dat komt omdat bij zeer jonge kinderen het maag- en darmkanaal nog onvoldoende is ontwikkeld en een kind te weinig afweerstoffen heeft. Honing bevat de clostridum-bacterie. Deze bacterie kan verlamming en spierzwakte tot gevolg hebben. Vanaf 12 maanden kunnen kinderen weerstand bieden tegen de bacterie en is deze niet meer gevaarlijk.