Afvallen door na 20.00 uur niet meer te eten?

Verschillende soorten fruit gerangschikt rond een klok die 20.00 uur aangeeftMensen hebben uiteenlopende redenen om af te willen vallen, zoals er beter uitzien, gezondheid verbeteren of de lichaamsvorm veranderen. “Het is beter om na 20.00 uur in de avond niets meer te eten”, is vast een zin die je al meer dan eens hebt gehoord. Doorgaans wordt er in de avond voor de televisie of tijdens het borrelen lekker gegeten. Denk aan toastjes met kaas, chips, koek, snoep en nootjes. In de meeste gevallen worden deze ongezonde snacks ook nog eens gedachteloos achter elkaar opgegeten zonder dat je echt proeft en geniet. Vaak gaan deze avondsnacks ook nog gepaard met de nodige alcohol, welke ook ontzettend veel lege calorieën bevat.

Verstandig om na 20.00 uur niets meer te eten

Gezien onze neiging tot avondsnacken, kan het voor velen een goed idee zijn om na 20.00 uur te proberen minder of niets meer te eten. Het is echter geen enkel probleem om bij honger gewoon een gezonde boterham te nuttigen. Ook met fruit of een schaaltje magere yoghurt is niks mis. Het gaat mis bij het gedachteloos snacken van vele loze calorieën. Zorg dus dat er altijd voldoende gezonde snacks in huis zijn om tijdens de film lekker mee te kunnen doen met snacken. Interessant is dat er een discussie gaande is over het concept van een lichaam in spaarstand, wat suggereert dat het lichaam na strenge diëten overgaat op een lagere energieverbruikmodus, hoewel er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor is. Nachtelijke snacks kunnen ook de kwaliteit van je slaap verstoren. Luister naar je lichaam en onderscheid honger van verveling. Zo zul je meer calorieën verbranden dan je verbruikt en dus gewicht verliezen.

Nachtelijke trek: oorzaken en gezonde keuzes

Het overkomt ons allemaal wel eens: laat op de avond voelen we die onweerstaanbare drang naar iets lekkers. Een deel van de verklaring ligt in onze gewoonten. We ontspannen ’s avonds graag en associëren dit vaak met eten. Ook kan vermoeidheid aan het einde van de dag ervoor zorgen dat we naar suikerrijk of zout voedsel grijpen voor een snelle energieboost. Daarnaast kan de avond bepaalde emoties versterken, wat leidt tot ’troosteten’. Door bewust te zijn van deze triggers kunnen we beter reageren. Een glas water of een diepe ademhaling kan soms al helpen tegen de drang.

Als die trek echter aanhoudt, is er geen reden tot paniek. Er zijn genoeg gezonde snackopties beschikbaar. Groenten met hummus, een handje popcorn of een klein schaaltje noten zijn uitstekende keuzes. Deze snacks voorzien je niet alleen van voedingsstoffen zonder veel calorieën toe te voegen, maar helpen ook om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dat voorkomt dat je midden in de nacht wakker wordt. Door je voorraadkast te vullen met deze gezondere opties vermijd je de verleiding van minder gezonde snacks. Op lange termijn maken deze bewuste keuzes een groot verschil voor je gezondheid.

Hoeveel moet je eten?

Om gewicht te verliezen, moet je je calorieverbruik verminderen ten opzichte van je dagelijkse behoefte. Uiteraard is het aantal calorieën voor iedereen anders, je kunt zelf je BMR uitrekenen. Houd dus rekening met je lengte, gewicht, geslacht en mate van fysieke activiteit.

De invloed van de biologische klok

Ons lichaam beschikt over een interne klok, ook wel het circadiane ritme genoemd. Dit ritme regelt ook onze eetgewoonten. Onderzoek heeft uitgewezen dat buiten ‘normale’ tijden eten, zoals diep in de nacht, dit ritme een beetje in de war kan brengen. Hoewel de totale calorie-inname nog steeds het belangrijkste is, kan het tijdstip van eten een verschil maken in hoe ons lichaam de genuttigde calorieën verwerkt. Het is dan ook verstandig om, waar mogelijk, mee te gaan in het natuurlijke ritme van ons lichaam. Het afstemmen van je eetpatroon op het circadiane ritme kan zorgen voor een betere spijsvertering en energiebalans. Hierdoor voel je je over het algemeen fitter en meer in balans gedurende de dag.

Je wordt dus niet dik van het eten na 20.00 uur, je wordt dik door te veel eten. Ons lichaam slaat de calorieën die we niet gebruiken op als vet. Als je elke dag meer eet dan je nodig hebt, zul je uiteindelijk aankomen. Balans in maaltijdverdeling voorkomt dat je later op de dag overeet. Regelmatig kleinere, gezonde tussendoortjes kunnen helpen om de grote honger voor te blijven.

Wat laat eten met je nachtrust doet

Een volle maag kan je slaap flink beïnvloeden. Een goede nachtrust is belangrijk voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dus de volgende keer dat je overweegt om die laatste zak chips open te trekken, bedenk dan wat de effecten kunnen zijn. Ook kunnen zware maaltijden zorgen voor maagzuur, wat het comfortabel liggen bemoeilijkt. Onrustige nachten leiden bovendien vaak tot vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag. Dus niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je gemoedstoestand is het slim om bewuste keuzes te maken.

Wees consistent met je dieet

Consistentie in je dieet is belangrijk. Het gaat erom de juiste balans tussen voeding en leefgewoonten te vinden. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je niet te veel calorieën per maaltijd binnenkrijgt. Dit kun je doen door een gezond voedingsplan te kiezen. Kies voor gezondere opties zoals fruit en noten. Deze zullen je voorzien van de voedingsstoffen die je nodig hebt zonder dat ze te veel calorieën bevatten. Ze zullen je ook helpen de tijd tot de volgende maaltijd te overbruggen.

Conclusie

Eten na 20.00 uur is niet per se een probleem, zolang je maar verstandige en gezonde keuzes maakt en luistert naar de behoeften van je lichaam. Balans en consistentie in je eetgewoonten, gecombineerd met een bewustzijn van de signalen van je lichaam, zijn de sleutels tot een gezond gewicht en een goed welzijn.

Verschillende soorten fruit gerangschikt rond een klok die 20.00 uur aangeeft