Hoe bereken je je stofwisselingssnelheid (BMR)?

Om af te vallen is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoeveel men zou moeten eten om gezond te leven. Te veel eten is immers funest maar te weinig eten zeker ook. Daar zijn allerlei soorten richtlijnen over gepubliceerd, denk bijvoorbeeld aan het voedingscentrum dat adviseert om een bepaalde hoeveelheid boterhammen per dag te eten. Feit blijft echter dat elk persoon verschillend is en iedereen een andere energiebehoefte heeft afhankelijk van de lengte, het gewicht en de mate van beweging van die persoon.

De snelheid van het metabolisme speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om afvallen. Ieder persoon heeft een basaal metabolisme welke aangeeft hoeveel energie (aantal calorieën) het lichaam verbuikt voor de primaire processen om in leven te blijven. Hierbij valt te denken aan het laten kloppen van het hart, het ademhalen en de werking van alle organen in het lichaam. Het basaal metabolisme wordt ook wel stofwisseling genoemd. De snelheid van de stofwisseling (Basal Metabolic Rate – BMR) is te berekenen met behulp van een formule.

Voor mannen:
66 + (gewicht in kg x 13,7) + (lengte in cm x 5) – (leeftijd in jaren x 6,8)

Voor vrouwen:
655 + (gewicht in kg x 9,6) + (lengte in cm x 1,7) – (leeftijd in jaren x 4,7)

Het aantal calorieën dat hier uit komt is de basisbehoefte van het lichaam wanneer men de gehele dag niets doet. Het dagelijkse activiteitenniveau moet hier nog bij worden opgeteld. Dat doe je door je BMR te vermenigvuldigen met een bepaalde factor.

BMR x 1 voor mensen die een zittend leven leiden
BMR x 1,2 voor weinig actieve mensen
BMR x 1,4 voor licht actieve mensen (1 – 3 dagen per week trainen of sporten)
BMR x 1,6 voor redelijk actieve mensen (4-5 dagen per week trainen of sporten)
BMR x 1,8 voor zeer actieve mensen (6-7 dagen per week trainen of sporten)
BMR x 2 voor bijzonder actieve mensen (2 keer per dag trainen of sporten)

Het kennen van de energiebehoefte van het eigen lichaam is één van de eerste stappen die moet worden gemaakt bij het bepalen van een nieuwe gezonde levenswijze. Vanuit dit startpunt kan een dieet worden samengesteld welke aansluit op de persoonlijke behoefte.

Om af te vallen wordt over het algemeen de richtlijn aangehouden om 400 calorieën onder het BMR + het dagelijkse activiteitenniveau aan calorieën binnen te krijgen.