Zo verhoog je je stofwisseling!

Eerder gaven wij al een duidelijke uitleg over hoe de persoonlijke energiebehoefte per persoon moet worden berekend. De ruststofwisseling (BMR), datgene wat het lichaam verbrandt in rusttoestand, verschilt van persoon tot persoon. Vrouwen hebben over het algemeen een trager metabolisme dan mannen omdat mannen van nature meer spieren hebben. Sommigen worden geboren met een sneller dan gemiddeld metabolisme en anderen hebben minder geluk met een traag metabolisme. Dat betekent echter niet dat je zelf niets kan doen om je ruststofwisseling op een positieve manier te beïnvloeden. Er zijn manieren om je metabolisme, de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt en dus ook de hoeveelheid calorieën die je lichaam verbruikt, te verhogen. Deze tips helpen om het metabolisme iets te verhogen. Om werkelijk af te vallen is een gezond voedingspatroon en beweging van groot belang.

Sport
Spieren verbranden redelijk wat calorieën om zichzelf in stand te houden. Ook wanneer het lichaam niet in beweging is, verbruikt een gespierd lichaam meer calorieën dan een lichaam dat voornamelijk bestaat uit vet. Per kilo spier verbruikt men ongeveer 4 calorieën terwijl men per kilo vet slechts 1 calorie verbruikt. Dat lijkt een klein verschil, maar het kan behoorlijk oplopen. Daarom is het belangrijk om spierversterkende oefeningen te doen. Houd hierbij zeker ook in het achterhoofd dat spieren meer wegen dan vet. Wanneer men spieren opbouwt kan men dus zwaarder worden maar tegelijkertijd wel afvallen en centimeters verliezen. Door te sporten voor het eten, krijgt het metabolisme een nog grotere boost. Een effect dat het grootste deel van de dag blijft duren.

Om het metabolisme te verhogen zijn zware trainingen vereist waarbij men zichzelf tot het uiterste zal moeten pushen en de eigen grenzen zal moeten verleggen. Sommige zijn mentaal sterk genoeg om zelf steeds verder te gaan, anderen doen het beter onder begeleiding. Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat het metabolisme nog urenlang na een intensieve, zware training op volle toeren draait en men dus uren na het sporten, nog steeds meer calorieën verbruikt. Een prima sport voor het verhogen van het metabolisme is hardlopen.

Drink water
Het lichaam heeft water nodig om de calorieën te verbranden. Een tekort aan vocht in het lichaam vertraagd het metabolisme. Het is gemakkelijk aan te leren om voldoende water gedurende de dag te drinken. Neem een navulbaar flesje water van een halve liter en zorg ervoor dat deze minimaal 3 a 4 keer per dag leeg is. IJskoude drankjes koelen het lichaam af, waardoor het harder moet werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Vaker eten
Op deze manier zorgt men ervoor dat het lichaam continue bezig is om voeding te verteren. Door elke 3 uur iets kleins te eten blijft de verbranding op gang en blijft het lichaam continue in beweging. Zodoende worden meer calorieën verbrand.

Kruiden
Een koffielepeltje chilipeper verhoogt je metabolisme met een kwart. Dit effect duurt helaas maar een half uur maar bij elke maaltijd soorten pepers toevoegen heeft op de lange termijn zeker een versnellend effect op het metabolisme.

Zwarte koffie en groene thee
Koffie verhoogt het metabolisme voor een aantal uren. Dit effect gaat echter al snel te niet door de toevoeging van suiker of melk. Ook hier geldt dat alle kleine beetjes helpen. Onthoud wel dat te veel koffie andere negatieve effecten kan hebben.

Groene thee bevat net als zwarte koffie cafeïne welke een positief effect heeft op het metabolisme. Daarnaast bevat groene thee ook nog de stof catechine waardoor de vetverbranding wordt verhoogd. Eén kopje werkt enkele uren maar het beste resultaat wordt bereikt bij het drinken van drie tot vier kopjes per dag.

Ook appelazijn helpt bij het verhogen van de stofwisseling.

Eiwitten
Het is niet gek dat veel diëten zijn gebaseerd op het beperken van het aantal koolhydraten en het vergroten van de inname van eiwitten. Om eiwitten te verteren heeft het lichaam twee keer zoveel calorieën nodig. Goede eiwitbronnen zijn vlees, vis, tofoe, noten, bonen, eieren en magere zuivelproducten zoals yoghurt en melk.

Vergeet crash-diëten
Wanneer men het metabolisme wil versnellen is het een zeer slecht idee om te weinig calorieën binnen te krijgen. Met crashdiëten kun je op korte termijn wel enkele kilo’s kwijtraken maar dit is voor het grootste gedeelte te wijten aan spierafbraak. Hoe minder spieren, hoe trager het metabolisme. Met als uiteindelijk resultaat dat wanneer men weer meer gaat eten men heel snel in gewicht, en dan met name vet, bij komt. Dit is ook het bekende jojo-effect.