Hoe ontdooi je brood?

BroodBrood kun je het beste op de dag van aankoop invriezen. Je kunt het dan één maand bewaren in de vriezer. Dagelijks ontdooien wat je nodig hebt zorgt ervoor dat je elke dag vers brood hebt. Maar hoe kun je brood het beste ontdooien? Hoe zorg je ervoor dat brood lekker blijft als het is ontdooid? Hoe zorg je dat het knapperig en lekker wordt na het ontdooien?

Brood kun je op verschillende manieren ontdooien. Elke manier heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Eerst een aantal algemene tips:

1. Vries brood direct na aankoop in.
2. Vries brood nooit een tweede keer in, dan verliest het kwaliteit. Het zal droog smaken.
3. Een brood kun je het beste niet in het geheel ontdooien maar door telkens losse sneden te ontdooien.
4. Brood dat is ontdooid kun je het beste snel eten. Het blijft niet lang meer goed.

Met geduld
Een voordeel van brood is dat het snel ontdooit. Daardoor kun het gewenste aantal sneetjes uit de vriezer halen en op een bord leggen. Vervolgens hoef je slechts enkele minuten te wachten tot ze zijn ontdooid. Leg de broodjes los van elkaar, dan gaat het ontdooien het snelst.

In de magnetron
Brood kun je nog sneller ontdooien in de magnetron. Gebruik het laatste percentage watt, leg de boterhammen op een bord los van elkaar en doe ze 30 seconden in de magnetron. Kijk vervolgens even of ze ontdooid zijn, zo niet kun je ze nog 5 seconden in de magnetron doen. Pas op, het gaat heel snel. Wanneer je het te lang doet wordt het brood taai.

In een broodrooster
Ook in een broodrooster kan je brood natuurlijk ontdooien. Veel broodroosters hebben hier zelfs een speciale functie voor. Let wel goed op, bevroren brood verbrandt veel sneller dan ‘gewoon’ brood.

Heel brood ontdooien
Een heel brood kun je beter op een andere manier ontdooien. Verwarm de oven op 175 graden. Bak het brood vervolgens voor 40 minuten in de oven. Dit is volgens velen de lekkerste manier om een heel brood te ontdooien. Natuurlijk kun je het hele brood ook gewoon uit de vriezer pakken en wachten tot het is ontdooid. Dit duurt 3 tot 4 uur. Daarna kun je het brood eten.