Kun je striae voorkomen bij een zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. Je lichaam verandert en striae komt niet alleen voor op je buik, maar ook op andere plekken van je lichaam. Overal waar de huid veel rekt, kan striae ontstaan. Zwangerschapsstriemen ontstaan vaak vooral op je buik, maar ook op borsten, benen en heupen komen zwangerschapsstriemen voor. Tijdens je puberteit ontstaan bij veel mensen de eerste striemen door de snelle groei van de huid. In de puberteit krijg je als meisje rondingen waardoor de huid snel mee moet rekken. Met name bij een groeispurt kunnen striemen ontstaan. Net zoals bij sporters die in korte tijd veel spiermassa kweken of mensen die juist in korte tijd veel in gewicht aankomen. Ditzelfde gebeurt tijdens je zwangerschap. Maar wat is striae eigenlijk precies en wat kun je doen om het te voorkomen?

Wat is striae?
Striae zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Onder je oppervlaktehuid, dit is de huid die je ziet, ligt een laagje onderhuids bindweefsel. Dit onderhuidse bindweefsel is niet zo elastisch als je huid. Dit bindweefsel kan niet mee rekken met je huid en hierin waardoor scheurtjes ontstaan. Dit zijn de striemen die je ziet.

Heeft het zin om te smeren tegen striemen?
Er worden veel middeltjes verkocht om die het ontstaan van striae zouden kunnen voorkomen. Helaas is dit niet waar. De elasticiteit van je onderhuidse bindweefsel is erfelijk bepaald.

Heeft de leeftijd waarop je zwanger wordt, invloed op het ontstaan van striae?
Hoe ouder je huid is, hoe meer het onderhuidse bindweefsel al is opgerekt. Wanneer dit onderhuidse bindweefsel slap is, dan ontstaan er minder snel striemen omdat het beter mee kan rekken bij groei. Op latere leeftijd heb je dus minder kans op striemen. Jong zwanger worden zorgt dus vaker voor striemen.

Kun je striemen voorkomen?
Nee, je kunt striemen niet voorkomen. Tenzij ze ontstaan door het snel aankomen in gewicht doordat je heel veel eet of sport. Tijdens een zwangerschap kan je ervoor zorgen dat je gewoon gezond blijft eten en bewegen en een gezonde hoeveelheid in gewicht aankomt. Wanneer je 9 maanden lang alles gaat eten waar je zin in hebt, zal je uiteraard ook meer groeien en is de kans dat er striemen ontstaan ook groter.