Wat kun je doen aan koude voeten? Maar liefst 20 tips!

Ben jij zo iemand die altijd last heeft van koude voeten. Ook al is het hartje zomer? In dit artikel lees je wat je kunt doen tegen koude voeten. De belangrijkste oorzaak van koude voeten is een slechte bloedsomloop. Een slechte bloedsomloop kan een aantal oorzaken hebben. Gelukkig kun je er zelf ook iets tegen doen. Door de tips in dit artikel te volgen heb je hopelijk binnen een korte tijd minder last van koude voeten.

De belangrijkste tips om koude voeten en handen te voorkomen:
1. Zit en sta niet te lang in dezelfde houding. Wanneer je veel moet zitten voor je werk, zorg er dan voor dat je elk uur even een stukje loopt. Zo zit je niet te lang in de onjuiste houding.
2. Beweeg elke dag. Ga elke dag minimaal een halfuur wandelen en probeer ook daarnaast nog minimaal drie keer per week intensief te sporten. Matig intensieve sporten zoals zwemmen en fietsen hebben ook al een positief effect op de doorbloeding.
3. Neem voetenbaden in de vorm van een wisselbad. Doe je voeten drie minuten in een warm bad en daarna vijf seconden in een koud bad. Doe dit in totaal zes keer en sluit af met het koude bad. Dit kan goed helpen om je doorbloeding te verbeteren.
4. Eet voldoende, je handen en voeten koelen het eerste af bij een energietekort. Bereken hier hoeveel je zou moeten eten.
5. Ga niet met je benen over elkaar zitten en ook niet in kleermakerszit.
6. Stop met roken. Roken is natuurlijk overal slecht voor, maar heeft ook een zeer nadelig effect op de bloedsomloop.
7. Voorkom stress. Ook stress zorgt voor een slechtere doorbloeding. Voorkom dus stress en doe genoeg ter ontspanning.
8. Wees zuinig met cafeïne, cafeïne heeft een rampzalig effect op de bloedcirculatie.
9. Drink voldoende water, de bloedstroom verbetert bij het drinken van voldoende water.
10. Vermijd zout eten. Zout zorgt voor een hoge bloeddruk. Daardoor heeft je lichaam natuurlijk meer moeite met een goede doorbloeding.
11. Eet groente, fruit, noten en zaden. Hierin zitten veel gezonde vitamines en mineralen.
12. Van verschillende kruiden wordt gezegd dat ze de bloedsomloop verbeteren. Knoflook, gember, ginkgo zijn hier goede voorbeelden van. Ook pittig eten heeft een gunstig effect op de bloedsomloop omdat de bloedvaten verwijden. Strooi dus regelmatig wat cayennepeper door het eten.

Daarnaast zijn er nog tijdelijke oplossingen voor koude voeten:
1. Draag wollen sokken of twee paar sokken over elkaar heen.
2. Doe een boterhamzakje om je voet voordat je je schoen aandoet.
3. Smeer je voeten in met vaseline, dit houdt de warmte vast.
4. Masseer je voeten, dit zorgt voor een goede doorbloeding.
5. Het klinkt gek, maar je kunt ook gewoon de föhn op je voeten zetten.
6. Koop pantoffels met een hittepit erin. Deze warm je op in de magnetron om ze vervolgens aan te trekken. Natuurlijk kun je ook gewoon een normale warme kruik of pittenzak gebruiken maar dat is minder makkelijk wanneer je je verplaatst. In bed is dat wel weer ideaal.
7. Ga naar de sauna. Een saunabezoek is gezond.
8. Gebruik steunkousen.