Waarom is een bezoek aan de sauna zo gezond?

Een bezoek aan de sauna kan heerlijk ontspannend zijn. Niet in de laatste plaats omdat je even niet verweven bent met je mobiele telefoon of een ander scherm. Een sauna heeft ook veel voordelen voor je gezondheid. Lees hier de vijf redenen waarom een sauna zo gezond is. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een bezoek aan de sauna? De sauna draagt bij aan een mooie en gezonde huid, is goed voor je luchtwegen, heeft een positief effect op spieren en gewrichten en zorgt ook nog eens voor een versterking van je immuunsysteem!

Mooie huid
In de sauna is het warm, deze warmte zorgt ervoor dat bloedvaten zich meer openen waardoor de doorbloeding naar de huid verbeterd. Je huid wordt zo gevoed en kan zich beter herstellen.

Naast de bloedvaten, openen ook de poriën zich. Door de hitte ga je veel zweten. Met dit zweet komen allemaal afvalstoffen mee naar buiten. Je huid wordt dus van binnen goed schoon gemaakt. Dit heeft een zeer goed effect op puistjes. Wie vaak naar de sauna gaat, zal merken dat de hoeveelheid puistjes verminderd. Soms merk je het zelfs al na 1 bezoek!

Goed voor de luchtwegen
Mensen die een aandoening hebben aan de luchtwegen, zoals astma of bronchitis, kunnen veel baat hebben bij een bezoek aan de sauna. De sauna zorgt er namelijk voor dat je dieper en beter kunt ademhalen. Dat komt doordat je slijmvliezen soepeler worden, vastzittend slijm raakt los en ook je gehele doorbloeding wordt beter, dus ook die van de luchtwegen. Ademhaling is natuurlijk erg belangrijk. Niet alleen in het dagelijks leven, het heeft bijvoorbeeld ook een positief effect op je sportprestaties.

Verbetering van de weerstand
De hitte van de sauna bootst voor je lichaam een soort koorts na. Dit heeft tot gevolg dat je lichaam meer witte bloedcellen gaat aanmaken. Deze witte bloedcellen bestrijden bacteriën, parasieten, schimmels en virussen. Een bezoek aan de sauna is dus zeer goed voor je afweersysteem, je immuunsysteem wordt aanzienlijk verbeterd. De sauna zorgt er dus daadwerkelijk voor dat je minder vaak en minder snel ziek wordt.

Sauna is goed voor je spieren en gewrichten
Wanneer je vaak last hebt van spierpijn en gewrichtspijn, is het zeker aan te raden om eens een bezoek aan de sauna te brengen. Door de hitte worden je spieren en gewrichten minder stijf.

Voor de spieren is een bezoek aan de sauna alleen maar goed. Met name een infraroodsauna staat hierom bekend. Spieren die vermoeid en verzuurd zijn en ook vastzittende spieren zullen door een bezoek aan de sauna sneller herstellen. De sauna zorgt er bovendien ook voor dat spieren minder pijn doen.