Tips om minder te zitten en meer te staan

Iedereen weet het, te veel zitten is ongezond. Maar toch zitten de meeste mensen erg veel. Een kantoorbaan gaat vaak hand in hand met veel zitten en ook in de avond zitten we graag televisie te kijken of te computeren. Maar mensen die minder zitten leven langer. Zitten is helemaal niet gezond! Voor je gezondheid is het belangrijk om voldoende te staan en te bewegen. Met deze tips zit je minder, en beweeg je meer waardoor je gezonder wordt.

1. Doe dingen terwijl je staat
We zijn gewend om veel dingen zittend te doen. Van tv-kijken tot computeren en telefoneren. Dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Want waarom zou je tijdens het telefoneren niet gaan staan? De sleutel tot minder zitten is natuurlijk meer staan. Probeer tijdens je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk te gaan staan. Kijk je favoriete soap staand en voer je telefoongesprekken staande. Het staan kan natuurlijk worden afgewisseld door tijdens het sporten tv te kijken! Bijvoorbeeld vanaf een hometrainer of al hoepelend voor de televisie.

Ook computeren kan je tegenwoordig gemakkelijk wanneer je staat! Koop een mooie laptop statafel waaraan je al staande kunt werken!

2. Wees actief
Wie in de avond gaat sporten is niet alleen heel erg gezond bezig, maar voorkomt natuurlijk ook dat hij of zij de hele avond op de bank hangt. Twee vliegen in 1 klap, want het bank hangen gaat vaak samen met wat snacken. Ga naar de sportschool en je zult je automatischer fitter gaan voelen!

3. Minder zitten op kantoor
Op kantoor is het natuurlijk erg lastig om niet heel veel te gaan zitten. Maar het kan wel. Je kunt je baas bijvoorbeeld lief aankijken en verzoeken om een statafel waaraan je kunt werken. Maar ook zonder statafel kun je zitten vervangen door staan of lopen. Haal bijvoorbeeld koffie voor je collega’s. Gebruik de pauze om een rondje te wandelen en ga staand telefoneren. Waar een wil is, is een weg. En wie overdag op kantoor niet veel kan staan, kan natuurlijk een groot voordeel behalen door met de fiets of lopend naar het werk te gaan en de auto te laten staan!