Moet je aardappelen, pasta, rijst en brood laten staan om af te vallen?

Het is tegenwoordig heel populair om geen of weinig koolhydraten te eten. De koolhydraatarme diëten zoals het Paleodieet en het Ketodieet vliegen je om de oren. Daar komt ook het idee vandaan dat je aardappelen, pasta, rijst en brood moet laten staan om af te vallen, deze producten bevatten namelijk veel koolhydraten. En koolhydraatarme diëten werken natuurlijk wel, lees hier waarom alle diëten werken, maar dat betekent niet dat je ook daadwerkelijk deze hele groep voedingsmiddelen niet moet eten. De meeste voedingsexperts zijn het erover eens dat het niet verstandig is om alle koolhydraten te laten staan. Wat wel verstandig is, is om bepaalde koolhydraten te laten staan.

Koolhydraten zijn een energiebron en deze heb je nu eenmaal nodig om te kunnen leven. Gemiddeld genomen bestaat het voedingspatroon van een persoon voor 40 tot 70% uit koolhydraten. Vezels vind je in voeding met koolhydraten en zijn zeer hard nodig voor een gezonde spijsvertering. Ook fruit en groente bestaan voor een groot deel uit koolhydraten. Toch is de voedingswaarde zo hoog dat het zeker niet verstandig is om deze uit je eetpatroon te verbannen. Deze koolhydraatrijke producten zijn juist heel gezond, zitten vol vitaminen en mineralen en hebben veel gezondheidsvoordelen. Zo verlaag je je kans op verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten.

Welke koolhydraten?
Er is een groot verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn juist erg gezond en worden door je lichaam langzaam omgezet in brandstof. Snelle koolhydraten worden juist snel omgezet in suiker. Hierdoor krijg je na het eten van snelle koolhydraten ook weer snel honger en na het eten van langzame koolhydraten zit je juist langer vol. Volkoren producten, havermout en zilvervliesrijst zijn langzame koolhydraten. Patat, chips, wit brood, snoep en koek zijn juist snelle koolhydraten. Wanneer je gezond wil leven kun je de snelle koolhydraten het beste mijden, deze producten bevatten veel calorieën maar hebben daarnaast geen verdere voedingswaarde.

Producten zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren brood hoef je zeker niet te schrappen voor een gezonde leefstijl. Sla wel de snelle ongezonde koolhydraten over. Uiteindelijk gaat het bij afvallen om de hoeveelheid calorieën die je eet (en verbruikt). Gezond eten maakt het makkelijker om niet te veel calorieën binnen te krijgen omdat je langer geen hongergevoel hebt. Dat geldt voor eiwitten, vetten en langzame koolhydraten. Je hebt dan langer een vol gevoel. Na het eten van snelle koolhydraten krijg je juist snel weer honger. Een goed voorbeeld van een dieet waarbij je goed let op de koolhydraten in de voeding is het GI-dieet.