Paleo is een levenswijze, geen dieet

Paleo is een levenswijze en geen dieet. Door te eten zoals onze voorouders verbetert de algehele gezondheid van de mens en voorkomt men welvaartsziekten en obesitas. Onze genen kunnen de grote veranderingen op het gebied van eetgewoonten en lichamelijke beweging niet bijhouden en zijn nog ingesteld op de leefomstandigheden ten tijde van het ontstaan van de mens. Terwijl inmiddels minstens 70% van onze voeding bestaat uit producten die niet in de natuur zijn terug te vinden. Lees in dit artikel wat de uitgangspunten en principes van het Paleo dieet zijn.

Theorie
Onze lichamen zijn nog altijd ingesteld op hoe de mens decennia geleden leefde terwijl onze eetgewoonten en leefstijl wel onderhevig zijn geweest aan grote veranderingen. De mens heeft de omstandigheden aangepast aan zichzelf in plaats van andersom. Waar de mens vroeger tijd moest vinden om te rusten, moet er nu tijd worden gezocht om te bewegen. Daarnaast bestaat het grootste deel van onze voeding uit bewerkte voedingsmiddelen.

Het lichaam is in beginsel ingesteld op vetverbranding met als gevolg dat een te grote hoeveelheid aan koolhydraten ervoor zorgt dat het lichaam geen vet verbrand. Dit is een grote oorzaak van de obesitasepidemie.

Waaruit bestaat het oerdieet?
De belangrijkste voedingsmiddelen van het Paleo dieet zijn alle voedingsmiddelen die de mens in de oertijd voorhanden had. Groenten, fruit, noten en zaden, vis, schaal- en schelpdieren, eieren en mager vlees van dieren die een natuurlijk leven hebben gehad.

Voedingsmiddelen die men vroeger in elk geval niet at zijn melk, yoghurt, kwark, kaas, brood, aardappels, peulvruchten, soja, bonen, pinda’s, suiker, zoetmiddelen, alle graanproducten, vetgemeste dieren, geraffineerde plantaardige oliën, zout en additieven. Deze producten moeten doen ook worden vermeden. Koffie en alcohol zijn in beperkte mate toegestaan.

Verhoudingen
De voeding van het Paleo principe bestaat voor ongeveer een derde uit koolhydraten, een derde uit eiwitten en een derde uit vetten. In vergelijking met het huidige voedingspatroon at men dus veel meer eiwit en vet en veel minder koolhydraten. De koolhydraten die men binnen krijgt komen van groente en fruit. Wel wordt opgemerkt dat het in principe niet van belang is of de calorieën nu uit vetten, koolhydraten of eiwitten worden gehaald. Je mag zelf kijken waar je je het beste bij voelt. Als dat is met 90% van de calorieën uit vet is dat prima.

Al met al is het Paleo dieet in principe ook een laag glycemische index dieet. Er worden vrijwel uitsluitend voedingsmiddelen gegeten met een lage glycemische index zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Beweging
Het Paleoprincipe stelt dat je lichaam voor 80% is wat je eet, en slechts voor 20% wordt gevormd door beweging. Toch wordt aangeraden om veel te bewegen. Onze voorouders hadden veel variatie in hun dagelijkse activiteiten. Op jacht deden zij interval- en duurtraining en tussendoor rustte men voldoende.

Fietsen, wandelen en zwemmen kan men vaak doen. Deze soort van beweging moet de basis zijn van de lichamelijke activiteiten. Er moet zoveel mogelijk buiten op een natuurlijke ondergrond worden gesport. Één of twee keer per week wordt een krachttraining aangeraden. Daarnaast wordt ook aangeraden om twee keer per week een intervaltraining te doen.

Andere principes van de Paleo levenswijze
Naast voeding en beweging richt deze levenswijze zich ook op andere zaken. Zo adviseren zij te slapen in een pikdonkere kamer en minimaal 7/8 uur rust per nacht te nemen. Ook wordt er aangeraden om elektromagnetische straling zoveel mogelijk te vermijden.

Afvallen
Doordat het Paleo dieet veel eiwitten bevat is het dieet ook uitermate geschikt voor het verliezen van gewicht. De eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en een snellere stofwisseling. De voeding met lage glycemische index zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor over het algemeen minder wordt gegeten.