Zo voorkom je overgewicht bij kinderen

Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar zijn te dik. 6% heeft zelfs extreem overgewicht. Inmiddels weten we dat een dikke jeugd vaak ook obesitas tot gevolg heeft in het volwassen leven en de leerprestaties van de kinderen negatief beïnvloed. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind niet te dik is?

De sleutel is natuurlijk dat er evenveel calorieën worden geconsumeerd als er worden verbrand. Wanneer een kind moet afvallen moeten er minder calorieën worden gegeten dan verbruikt. Geen enkele ouder kan wegkijken wanneer zijn of haar kind te dik is. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kind, en als hun kind te dik is, is dat ook de verantwoordelijkheid van de ouder. Een kind heeft een leven lang profijt van een gezond voedingspatroon. Niet alleen omdat een kind het gezonde voedingspatroon ook meeneemt naar het volwassen leven, maar zeker ook omdat vele ziekten in verband worden gebracht met overgewicht en ongezonde voeding.

Geen frisdrank
Nederlandse kinderen drinken zo’n 0,6 liter frisdrank per dag, dat is erg veel in vergelijking met andere landen. Zeker wanneer je bedenkt dat een halve liter cola per dag gelijk staat aan een gewichtstoename van ongeveer 11 kilo per jaar. Andersom zorgt het stoppen met frisdrank voor een gewichtsverlies van 11 kilo per jaar. Frisdrank, vruchtensappen of smoothies zitten barstensvol suiker! Veel mensen staan er niet bij stil dat wat men drinkt, net zo schadelijk voor het lichaam is als wat men eet.

Beweging
Veel kinderen zitten tegenwoordig het grootste deel van de dag. Ze kijken televisie, gamen of zitten achter de computer. De sleutel tot het voorkomen of verhelpen van overgewicht is ervoor zorgen dat kinderen meer bewegen. Ga samen met het hele gezin wandelen of fietsen. Fiets of wandel samen met je kind naar school of sport en laat de auto zoveel mogelijk staan. Een lidmaatschap van een sportclub is nooit slecht voor een kind. Er wordt meer bewogen en er worden vriendjes en vriendinnetjes gemaakt.

Daarnaast is het een goed idee om een maximum in te stellen voor computer en televisie. 2 uur per dag is meer dan genoeg. Stimuleer je kind om buiten te spelen. Er is niks mis met hutten te bouwen of touwtje te springen.

Troost niet met eten
Vanaf jongs af aan wordt ons verteld dat we moeten eten wanneer we ons rot voelen. Hoe vaak wordt er niet een snoepje gegeven als een kind is gevallen? Probeer dit te voorkomen. Emoties en eten moeten los van elkaar staan. Eet gewoon regelmatig en gezond. Snoepen mag natuurlijk weleens tussendoor maar niet als beloning of als troost. Het is ook beter om niet te dreigen met het overslaan van een snoepmoment omdat een kind niet luistert. Een goed aangeleerd voedingspatroon is iets waar een kind nog zijn of haar hele leven profijt van zal hebben! Hier hoort een normale portie snoep ook bij.

Geef het goede voorbeeld
Eet zelf gezond. Je kunt onmogelijk van je kind verlangen dat het gezond eet wanneer je zelf nooit fruit of groente op het menu hebt staan. Ouders zijn het belangrijkste rolmodel van een kind. Wanneer jij als ouder gezond eet en een gezonde relatie met voeding hebt, zal het kind automatisch ook zo met voeding omgaan. Eet dus dagelijks voldoende fruit en groenten en snoep niet te veel. Datzelfde geldt voor beweging. Als je als ouder altijd fietst en de auto zoveel mogelijk laat staan krijgt je kind soïso al meer beweging doordat het dan immers zelf ook fietst of wandelt.

Ontbijt altijd, zie het als een gezellig begin van de dag door met het hele gezin even aan tafel te zitten en tijd voor elkaar te nemen. Ditzelfde geldt voor het avondeten. Eet niet voor de televisie maar dek de tafel en maak er een leuke bezigheid van. Betrek de kinderen bij het koken, de boodschappen en het dekken van de tafel. Bespreek tijdens het eten wie wat vandaag heeft beleefd en wat de plannen voor de volgende dag zijn.