Tips om te minderen met alcohol

De dagen worden langzaam steeds korter en de nachten langer. De temperaturen gaan omlaag en het is misschien wel extra verleidelijk om een lekker drankje in te schenken in de donkere en koude avonden. In combinatie met een plateau aan lekkere kazen of andere lekkere snacks is het helemaal heerlijk. Maar natuurlijk is dat geen goed idee voor je gewicht. Daarnaast is alcohol natuurlijk niet heel gezond. We drinken meer alcohol bij koud weer. Hier lees je tips zodat het makkelijk lukt om minder alcohol te drinken.

Maak afspraken met jezelf
Spreek van tevoren met jezelf af dat je maximaal 2 drankjes drinkt op de verjaardag vanavond. Of dat je één dag per week lekker met hapjes en een drankje op de bank kunt neerploffen als ultiem relaxmomentje. Maar houd het daar dan ook bij. Zo kun je er misschien zelfs wel extra van genieten.

Beloon jezelf
Met het geld dat je niet besteed aan drank kun je leuke dingen doen. Heb je bijvoorbeeld een maand geen alcohol gedronken, trakteer jezelf dan op een leuk uitje.

Ga met de auto
Nee, natuurlijk niet met (te veel) alcohol op. Dit is een goede reden om nuchter te blijven of het bij maximaal twee glazen te houden.

Doe het samen
Het is natuurlijk makkelijker om te minderen met alcohol wanneer je dit samen doet. Allereerst is het belangrijk om je partner binnen boord te krijgen. Thuis geen of weinig alcohol drinken is al een hele grote winst.

Haal het niet in huis
Wanneer je het niet in huis hebt, kun je het ook niet drinken. Haal voor de gelegenheid een lekkere fles wijn of een speciaal biertje, maar zorg dat je verder geen drank in huis hebt, dan is de drempel hoger en zal je niet op een willekeurige doordeweekse avond de fles open trekken.

In één keer heel veel drinken is veel schadelijker dan dagelijks één glas drinken. Je kunt proberen de hoeveelheid alcohol beperken die je in één keer drinkt.

Vermijd late avonddrinkmomenten
Het klinkt misschien bekend: na 20.00 uur snacken kan bijdragen aan gewichtstoename. Op een vergelijkbare manier kan het drinken van alcohol na dit tijdstip je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden en bijdragen aan extra calorie-inname. Na 20.00 uur niet meer eten kan helpen bij gewichtsbeheersing, en het vermijden van alcoholische drankjes na deze tijd kan helpen je algehele alcoholinname te verminderen. Probeer een routine te creëren waarbij je jezelf een eindtijd geeft voor zowel eten als drinken, zodat je lichaam de tijd krijgt om zich voor te bereiden op een goede nachtrust zonder verstoringen van late calorieën of alcohol.