Er is een reden dat je bij koud weer meer alcohol drinkt!

Het is koud en de dagen zijn lang. Gemiddeld genomen drinken we dan meer alcohol als in de zomer. Alhoewel een lekkere witte wijn of een rosé niet misplaatst in de zomer op het terras, wordt er in de winter meer gedronken. Mensen die in koude en donkere gebieden wonen, drinken meer alcohol. Hoe minder de zon schijnt in een land, hoe meer alcohol er wordt gedronken. Dat blijkt uit onderzoek over 193 landen en Amerika wereldwijd. En daar is een verklaring voor!

Er zijn meerdere redenen waarom mensen meer drinken als de dagen kort zijn en de zon weinig schijnt. Allereerst werkt alcohol vaatverwijdend. Dat betekent dat je het van alcohol echt warmer krijgt. Wanneer je het dus koud hebt kan een glas alcohol je helpen om het warmer te krijgen.

Daarnaast is er een sterke link tussen het drinken van alcohol en depressie. En deze link is er ook tussen weinig zon en depressie. Er zijn veel meer mensen die een depressie krijgen wanneer het koud is en de dagen kort zijn. Een term hiervoor is winterdepressie. En wie depressief is, drinkt meer, dat is wetenschappelijk bewezen.

Natuurlijk kun je ook nog de feestdagen in onze koude wintermaanden de schuld geven. Maar dit is niet relevant. Het onderzoek richtte zich namelijk echt alleen op de temperaturen. En in veel landen vallen Kerstmis en Nieuwjaar juist in de zomer. Dus hoewel de kerstdagen en oudjaar in Nederland zeker een verklaring zijn voor het drinken van meer alcohol is dit natuurlijk niet de reden dat er meer alcohol wordt gedronken bij koud weer. Oudjaar en de kerstdagen zijn toevallig ook koude dagen!

Met een glaasje alcohol is natuurlijk niks mis. Maar houd het bij 1 glas. Landen waar de dagen korter waren en de temperaturen lager zagen ook veel meer ziekten die gerelateerd zijn aan alcohol. Bijvoorbeeld levercirrose.