De bmi, ofwel body mass index, geeft de verhouding tussen je gewicht en lengte weer. Omdat hierbij rekening wordt gehouden met de lengte van een persoon is dit een betrouwbare methode om erachter te komen of je een gezond gewicht hebt of dat je bijvoorbeeld te zwaar bent. Maar wanneer heb je een gezond bmi? En hoe bereken je je bmi? In dit artikel lees je ook in welke situaties je bmi geen goede graadmeter is van je gezondheid.
Wat is de formule voor het berekenen van je bmi?
Jouw bmi bereken je door jouw gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Stel je weegt 72 kilo en je bent 1.79 meter lang. Dan is de formule 72 / (1,79 * 1,79) = 22,47. Je geslacht heeft geen invloed op je bmi.
Je bmi kun je heel gemakkelijk berekenen.
Wanneer heb je een gezond bmi?
Met een bmi tussen 18,5 tot 25 spreken we van een gezond gewicht. Wie een bmi lager dan 18,5 heeft, heeft ondergewicht. Heb je een bmi van boven de 25? Dan is er sprake van overgewicht. Het is raadzaam om te proberen om af te vallen.
Wanneer is de bmi geen goede graadmeter?
Er zijn situaties te bedenken dat de bmi geen goede graadmeter is om te weten of iemand een gezond gewicht heeft. Allereerst kan de bmi alleen voor volwassenen worden gebruikt, voor kinderen is het geen goede methode om te meten of zij een gezond gewicht hebben.
Ook voor mensen met veel spiermassa is de bmi geen goede methode om te meten of ze overgewicht hebben. Spiermassa weegt namelijk meer dan vetmassa. Wie veel spiermassa heeft en weinig vetmassa zal door de bmi toch worden geclassificeerd in de categorie ‘overgewicht’.
Een meer betrouwbare methode is om de vetmassa te berekenen. Dit zegt namelijk veel meer over of iemand gezond is. Hoe meer vet je hebt, hoe groter de gezondheidsrisico’s. Spiermassa maakt een mens natuurlijk niet ongezond.