Wat maakt paranoten gezond? Pas wel op voor seleenvergiftiging!

ParanotenParanoten zijn ontzettend gezond. Het bevat eigenlijk alle belangrijke mineralen, namelijk calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, selenium en zink. Ook de hoeveelheid van deze mineralen is hoog. Paranoten vind je vooral in notenmixen zoals studentenhaver maar je kunt ze ook los kopen. Kies altijd voor de ongebrande en ongezouten variant. Dat is een stuk gezonder! De paranoten groeien in bomen die wel 60 meter hoog worden. Lees hier wat de voedingswaarde is van paranoten en waarom paranoten zo gezond zijn.

Voedingswaarde
Paranoten bevatten veel calorieën en veel vet. 100 gram paranoten bevat 655 calorieën, 65 gram vet, 14 gram eiwit en 8 gram vezels.

Voordelen van paranoten
De paranoten zijn vooral bekend om de grote hoeveelheid selenium. Selenium is goed voor je huid. Het beschermd tegen de schadelijke straling van de zon, voorkomt uitdroging en houdt bovendien de elasticiteit van je huid instant. Dat komt doordat selenium de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert. Selenium ondersteunt ook het herstel van spieren nadat je hebt gesport. Dat doet overigens ook de vitamine E in paranoten.

Paranoten bevatten net als vette vis ook heel veel gezonde vetten. Deze vetten zijn goed voor het hart en kunnen hart- en vaatziekten voorkomen.

De hoeveelheid fosfor in de paranoot is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook calcium draagt hier aan bij. Hoe ouder je wordt, hoe brozer je botten worden. Paranoten zijn een gezonde manier om dit proces te vertragen of zelfs te voorkomen.

Hoe waarschijnlijk is een seleniumvergiftiging door paranoten?
Paranoten zijn grote, zware noten. 100 gram bevat al 3485% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium. Helaas is selenium in grote hoeveelheden giftig. Symptomen van een seleenvergiftiging zijn maagpijn, haaruitval, breken van nagels, jeuk en uitslag. Daarnaast kan het ook zorgen dat je je vermoeid voelt en geïrriteerd bent. Ook geheugenproblemen kunnen komen door te veel selenium.

1 paranoot geeft je al meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium. Om een seleniumvergiftiging te voorkomen wordt aangeraden om maximaal 5 paranoten te eten. Eet er dus zeker niet te veel van en wissel verschillende soorten noten met elkaar af.