Airfryer, kopen of niet?

AirfryerDe airfryer is ontzettend populair. De originele is van het merk Philips, maar tegenwoordig zijn er ook erg veel (goedkopere) alternatieven te vinden in de winkels. De airfryer, ofwel hetelucht friteuse, is volgens de fabrikanten een vervanger voor de frituurpan. Het apparaat wordt gepromoot als een frituurpan zonder de nare luchtjes en de ongezonde eigenschappen van eten uit de frituur. Maar is de airfryer echt een goede vervanger van de frituurpan? Is het eten uit de airfryer net zo lekker?

Op internet zijn heel veel ervaringen te vinden over de airfryer. De 1 is laaiend enthousiast en de ander blijft erbij dat de airfryer toch niet heel erg lekkere friet kan maken. Voordat je überhaupt een airfryer aanschaft is het zeer aan te raden om deze een keer te proberen bij iemand die een airfryer heeft. Vraag of je deze een avond mag gebruiken zodat je al een iets betere indruk krijgt.

Voordelen van de airfryer:
-in principe vervangt deze oven en frituurpan (deels volgens de mening van velen)
-minder calorieën dan frituren
-minder vet dan frituren
-je bespaart op de aanschaf van frituurvet
-het stinkt niet zo erg als een frituurpan
-het is makkelijker schoon te maken dan een frituurpan

Nadelen van een airfryer:
-ze zijn vaak te klein voor het hele gezin, ook de grote varianten
-ze moeten wel degelijk worden schoon gemaakt en dat kan knap lastig zijn
-ze nemen behoorlijk wat ruimte in
-tijdens het gebruik maken ze geluid, de ene meer dan de ander
-ze zijn vrij prijzig
-de producten die speciaal zijn gemaakt voor de airfryer zijn vaak ook duurder dan producten gemaakt voor de frituurpan
-er zit toch vaak net een andere smaak aan dan wanneer je naar de snackbar gaat

Of je wel of geen airfryer moet kopen ligt helemaal aan jezelf, je voedingspatroon en wat je ermee wilt doen. Dit zal voor iedereen verschillend zijn. Natuurlijk ligt het ook aan andere factoren zoals ruimte in je keuken en of je het kunt betalen. Maar zoals hierboven al beschreven is het zeker de moeite waard om te onderzoeken. Probeer de airfryer gewoon een keer uit.