Moet je stoppen met het drinken van alcohol als je fanatiek sport?

Voor topsporters is het streng verboden om alcohol te drinken in de periode van zware training voordat ze een sportprestatie moeten neerzetten. Dat is natuurlijk niet zonder reden. In dit artikel lees je de redenen waarom topsporters geen alcohol mogen drinken. Ook wordt ingegaan op de vraag of je het beste kan stoppen met alcohol drinken wanneer je fanatiek sport. Natuurlijk bevat alcohol vooral overbodige suikers en calorieën en is het duidelijk dat de alcohol geen positief effect op je dieet heeft. Het gaat hier dus alleen om de combinatie van sport en alcohol.

Waarom sport en alcohol niet een goede combinatie is
Er zijn een aantal redenen waardoor alcohol je sportprestaties belemmert:
1. Door te sporten wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Dit veroorzaakt spierpijn. Dit melkzuur wordt afgebroken door je lever. Wanneer je echter alcohol drinkt heeft je lever het te druk met de afbraak hiervan. Je spieren zullen dus minder snel herstellen.
2. Alcohol is een belangrijke oorzaak van een vochttekort. Wanneer je een kater hebt is alcohol strikt genomen dan ook niet de oorzaak. De oorzaak is het vochttekort in je lichaam ten gevolge van alcohol.
3. Het afbreken van alcohol kost je lichaam energie. Deze energie kan je lichaam vervolgens niet gebruiken voor je sportprestatie.

Moet je stoppen met het drinken van alcohol als je fanatiek sport?
Wanneer je sport met als doel om af te vallen hoef je niet te stoppen met het drinken van alcohol. Wel is het verstandig om de dag voordat je gaat sporten geen alcohol te drinken of het te houden bij 1 glas. Je kunt namelijk wel minder goed sporten waardoor je het sporten minder lang zult volhouden en ook minder calorieën zult verbruiken tijdens het sporten. Dit heeft dan dus wel effect op je dieet.

Wanneer je echter je sportprestaties wilt verbeteren en sport om te kunnen presteren kan het zeker raadzaam zijn om de alcohol te laten staan. Wanneer je regelmatig alcohol drinkt en daarmee stopt, zal je waarschijnlijk snel merken dat je beter kunt presteren in de sport. Je kunt bijvoorbeeld meer gewicht tillen of harder en langer rennen.