Is raspatat gezonder dan gewone patat?

Vier aardappelsDe knapperige verwennerij van een goede portie patat kent iedereen wel. Maar naast onze geliefde frietjes bestaat er ook raspatat, een unieke variant met zijn eigen karakter. Terwijl de gewone patat simpelweg gesneden aardappelen zijn, wordt raspatat bereid van aardappelpoeder gemengd met water. Dit roept natuurlijk de vraag op: welke van de twee is nu eigenlijk gezonder? Laten we de beide varianten eens onder de loep nemen en bekijken welke optie de voorkeur krijgt bij een bewuste en gezonde snackkeuze.

Ingrediënten raspatat en gewone patat

Omdat gewone patat eigenlijk niet meer is dan een in stukken gesneden aardappel, en raspatat bestaat uit aardappelpoeder met water, zijn ze beiden onbereid laag in calorieën. Voorop gesteld, zijn de ingrediënten van beide niet ongezond. Rauwe raspatat en rauwe patat zijn beide vetarm, bevatten weinig calorieën en zijn zeker niet ongezond. Het probleem zit hem in de manier van bereiding. Want zowel raspatat als gewone patat wordt bereid in de frituurpan. Zo zuigen ze enorm veel vet op waardoor het uiteindelijk een zeer calorierijk en vetrijke maaltijd wordt. Een groot deel van hoe gezond het is, is dan ook afhankelijk van de olie waarin het wordt bereid.

Bereidingsverschillen van raspatat en gewone patat

Wat is raspatat? Er zit een verschil tussen raspatat en gewone patat wanneer het gaat om de bereiding. Zo wordt raspatat altijd vers gemaakt, meteen gefrituurd en geserveerd om te eten. Gewone patat wordt vaak voorgebakken. Dit wordt dus eigenlijk twee keer gefrituurd. En daardoor kan er meer olie in zitten. Daartegenover staat echter dat raspatat dunner is, en daardoor meer olie kan opzuigen tijdens de bereiding, afhankelijk van factoren zoals frituurtijd en -temperatuur.

Wat is gezonder: raspatat vs. gewone patat

150 gram raspatat oogt als een stuk meer dan 150 gram gewone patat. Dat komt omdat raspatat dunner en veel lichter is dan gewone patat. En een groot deel van eten is psychologisch, dus wanneer je het gevoel heb dat je veel eet, zul je qua calorieën minder eten.

Voedingswaarde raspatat per portie van 150 gram bereid in de friteuse:
– 440 calorieën
– 53 gram koolhydraten
– 21 gram vet
– 6 gram eiwit

Voedingswaarde patat per portie van 150 gram bereid in de friteuse:
– 490 calorieën
– 60 gram koolhydraten
– 24 gram vet
– 7 gram eiwit

Wanneer we raspatat en gewone patat naast elkaar leggen, zien we enkele interessante verschillen. Raspatat heeft een iets lagere calorische waarde en minder vet in vergelijking met gewone patat. Maar gewone patat biedt iets meer eiwitten en koolhydraten per portie. Het is dan ook niet verrassend dat sommige mensen de voorkeur geven aan raspatat als een iets lichtere optie, terwijl anderen gaan voor de vollere smaak en textuur van gewone patat. Het koolhydraatverschil kan van bijzonder belang zijn voor personen die bewust hun koolhydraatinname in de gaten houden. Het is belangrijk op te merken dat de exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de gebruikte aardappelsoort, olie en specifieke bereidingswijze.

Oliekeuze en gezondheidseffecten

De olie waarmee je frituurt kan ook invloed hebben op de gezondheidswaarde van je patat. Oliën zoals zonnebloemolie, arachideolie of frituurolie hebben verschillende vetprofielen, en sommige kunnen gezonder zijn dan andere. Het is altijd een goed idee om te kiezen voor oliën met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten en een laag gehalte aan verzadigde en transvetten.

Eindconclusie: raspatat of gewone patat?

De conclusie is dat raspatat iets gezonder is dan gewone patat. Omdat het geen groot verschil is blijft het advies: als je toch snackt, kies dan wat je het lekkerst vindt.

Vier aardappels