Hoe ga je om met stress?

Stress is vrijwel altijd een momentopname. Iedereen heeft weleens momenten van stress. Hoe je daarmee om gaat heeft grote gevolgen voor je dagelijkse leven en je gezondheid. Daarom is het belangrijk om op een goede manier met stress om te gaan. Enerzijds door stress zoveel mogelijk te voorkomen en anderzijds door ervoor te zorgen dat stress niet een onderdeel van je dagelijkse leven wordt.

Neem dagelijks een moment voor jezelf
Een moment waarin je even helemaal weg bent van schermen en realiteit. Neem tien minuten voor jezelf en zorg ervoor dat je niet wordt gestoord. Veel mensen zeggen dat mediteren goed helpt tegen stress. Maar als je dit niks vindt kun je ook gewoon tien minuten niks doen. Rustig ademhalen en nadenken over dingen. Of juist proberen niet na te denken en je hoofd helemaal leeg te maken.

Volg een vast dag- en nachtritme
Wie een vast dag- en nachtritme heeft, heeft veel minder last van stress. Zorg er in ieder geval voor dat je minstens zeven uur per nacht slaapt. Daarnaast is het voor je cortisol, het stresshormoon, goed om op een vast tijdstip op te staan.

Plan niet te veel
Stress is sterk afhankelijk van je tijdsplanning. Wanneer je te veel dingen wil of moet doen, dan zorgt dit voor stress. Zorg er daarom voor dat je je agenda niet helemaal vol stopt. Houd tijd over om spontaan dingen te ondernemen of even iets voor jezelf te doen om tot rust te komen. Vaak doe je het namelijk helemaal zelf, je neemt te veel hooi op je vork.

Relativeren kun je leren
Want hoe belangrijk is het nou eigenlijk echt als je het niet doet? Hoe erg is het als je 1 van je taken op je veel te volle takenlijstje schrapt? Hoe groter je dingen maakt, hoe meer gestrest je raakt. Onnodig. Wanneer je je leven wat minder serieus neemt is het een stuk makkelijker!