Hoe ontstaat een kater en wat kan je er tegen doen?

Een kater krijg je doordat je te veel gedronken hebt. Sommige mensen krijgen al een kater van vier glazen alcohol, anderen pas na acht glazen alcohol. De meest klachten die je krijgt van een kater zijn met name hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en slecht slapen. De kater kan erger zijn wanneer je drinkt terwijl je niet zo lekker in je vel zit. Maar wat is precies de oorzaak van een kater? Welke tips werken echt als je een kater hebt?

Hoe ontstaat een kater?
Een kater ontstaat met name door een tekort aan vocht. Alcohol werkt vochtafdrijvend omdat je nieren erg hard aan het werk gaan. En als je je bedenkt dat je lichaam voor meer dan de helft uit water bestaat, is het niet zo gek dat je je daardoor lichamelijk beroerd kan voelen.

Misselijkheid en overgeven kan ontstaat doordat je lichaam de hoeveelheid alcohol niet kan verwerken. De alcohol wordt als giftig gezien en het lichaam gooit dit er weer uit. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Sommige mensen hebben last van irritatie van het maagslijmvlies door alcohol, ook hier kan je misselijk van worden.

Bij de afbraak van alcohol ontstaat aceetaldehyde, een giftige stof die zorgt voor hoofdpijn en een gevoel van onwel zijn. Bij hoge concentraties van deze stof kun je ook gaan trillen.

Wat kun je doen aan een kater?
Omdat een kater voor een groot deel te maken heeft met een vochttekort kun je al veel klachten voorkomen door voldoende water te drinken. Helaas wordt dit al snel vergeten wanneer je alcohol drinkt. Een goede gewoonte is om altijd een glas water naast je glas alcohol te hebben staan en dit met elkaar af te wisselen. Drinkt ook voordat je gaat slapen nog 1 of 2 glazen alcohol en doe dit zeker ook bij het wakker worden.

Daarnaast kan ook een paracetamol helpen. Dit helpt tegen de hoofdpijn, ook als deze is ontstaan door alcohol. Zorg voor vitamine C. Eet dus lekker wat fruit als ontbijt. Een sinaasappel is een goed begin van de dag, net als sinaasappelsap. Ook kan het helpen om O.R.S. te nemen. Dit vult het zouttekort aan, bouillon helpt natuurlijk ook.

Hoewel bovenstaande dingen tegen een kater helpen weet je 1 ding zeker. En dat is dat tijd de kater heelt. Dus zit het uit, wees brak en ga lekker slapen. De kater gaat voorbij.