Fructose, een sluipmoordenaar

Van suiker weten veel mensen wel dat het ongezond is en dat men er beter niet te veel van moet eten. Fructose, ofwel fruitsuiker, is met name te vinden in fruit en heeft hierdoor over het algemeen een gezond imago. Fructose is echter ook in vele andere producten te vinden. Zo bestaat gewone tafelsuiker voor de helft uit fructose en worden steeds meer voedingsmiddelen gezoet met fructose. Chocoladepasta, chocolade, snoep, koek of drop, het bestaat allemaal met als zoetmiddel fructose. Maar is dit wel zo gezond? Het heeft grote invloed op onze gezondheid, bij kanker kan fructose bijvoorbeeld een grote rol spelen.

Verschil tussen glucose en fructose
Het verschil tussen glucose en fructose zit in de wijze van verwerking van deze suikers door het lichaam. Glucose kan door het lichaam direct verbruikt worden als brandstof. Fructose moet echter eerst door de lever worden omgezet in glucose. Daarna pas kan het lichaam energie halen uit fructose. Doordat er voldoende andere energiebronnen voorhandig zijn wordt de fructose in de meeste gevallen door de lever omgezet in vet.

Dat is ook de reden dat men vaak aanraadt om fruit op een lege maag te eten. Dan heeft de lever geen voorraad energie en moet de fructose worden omgezet in glucose om direct door het lichaam te worden verbruikt.

Gevolgen fructose
Een te veel aan fructose kan ervoor zorgen dat de lever insulineresistent wordt en men last krijgt van het metabool syndroom. Dit is een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt doordat er te veel wordt gegeten en te weinig wordt verbruikt. Veel voorkomende aandoeningen zijn diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Bovendien zorgt een te veel aan fructose voor een verhoogd eiwitgehalte in de urine. Gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld nierstenen.

Ook levervetting en het compleet falen van de lever kunnen de gevolgen zijn van een te hoge consumptie van fructose. Dit werkt hart- en vaatziekten in de hand. Door een verhoogd vetgehalte kan het lichaam naast insulineresistent ook leptineresistent worden. Gevolg daarvan is dat er geen verzadigingsgevoel meer optreedt en men maar blijft eten.

Fructose en kanker
Het Jonsson Cancer Center van de universiteit van Californië heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen suiker en kanker. Kankercellen werden blootgesteld aan zowel glucose als fructose. Hieruit bleek dat de kwaadaardige cellen groeien op glucose maar sneller gingen delen door fructose. Dit delingsproces is levensgevaarlijk omdat de kanker zich zo steeds sneller verspreid door het lichaam. Het vermijden van fructose kan de tumorgroei omgekeerd ook remmen.

Sommige wetenschappers gaan zelfs zo ver dat ze stellen dat het compleet uitbannen van fructose en koolhydraten de kanker kan uithongeren waardoor men uiteindelijk geneest.

Is fructose in fruit ook slecht?
Fruit bevat relatief gezien weinig fructose. Fruit dat minder dan 5 gram fructose per 100 gram bevat zijn aalbessen, aardbeien, abrikozen, ananas, banaan, bramen, citroen, frambozen, grapefruit, meloen, kiwi, kruisbessen, mandarijn, mango, passievrucht, peer, perzik, pruimen, sinaasappel, zwarte bessen. In onderstaande tabel zie je de hoeveelheid fructose per 100 gram fruit van een aantal veel gegeten soorten fruit.

Abrikoos

Ananas

Appel

Banaan

Druiven

Peer

Perzik

0,9

2,1

5,9

4,9

8,1

6,2

2

Bij fruit wegen de voordelen op tegen de nadelen. De hoeveelheid fructose is gering terwijl er wel veel voedingsstoffen in zitten. Groente bevat nog minder fructose, meestal zit er niet meer dan 2 gram fructose in 100 gram groente. Het is dus goed om fruit en groente gewoon te blijven eten. Wat men echter wel in acht kan nemen is het eten van grote hoeveelheden fructose alleen op een lege maag te doen. Dan kan de lever de fructose omzetten in glucose waarna deze direct door het lichaam kan worden verbruikt.

Hoeveel fructose kan wel?
Vroeger, 100 jaar geleden, aten we ongeveer 15 gram fructose per dag. Inmiddels is dat opgelopen tot maar liefst 75 gram per dag. De aanbevolen hoeveelheid voor een gezond mens is 50 gram per dag. Hierbij geldt echter wel hoe minder hoe beter!