We spreken van vasten, of detoxen, wanneer iemand zich gedurende een bepaalde periode onthoud van eten of drinken. Ook kan men gedeeltelijk vasten waarbij men maar een kleine hoeveelheid eten tot zich neemt of slechts 1 voedingsmiddel. Voorbeelden hiervan zijn rijstvasten, sapvasten of fruitvasten. Maar is vasten eigenlijk gezond? En is vasten een goede manier om af te vallen?
Waarom zou je vasten?
Vasten is een vast onderdeel van verschillende religies. In de natuurgeneeskunde wordt het vasten vaak als medicijn gebruikt of met het doel om de gezondheid te verbeteren. Door te vasten wordt het lichaam gereinigd en ontdoet het lichaam zich van gifstoffen. Dit wordt wel ontgiften, ontslakken of detoxen genoemd.
Ook voor het ondergaan van een operatie onder narcose moet vaak worden gevast om braakneigingen tijdens de operatie te voorkomen. Ook zijn er mensen die door te vasten de overtollige kilo’s willen verliezen. Wij spreken hier over vasten in de zin van eten. Watervasten is absoluut ongezond en nooit verstandig tenzij er een medische indicatie is.
Gevolgen van vasten
Door te vasten ontdoet het lichaam zich van afval en worden de afvalstoffen door het lichaam uitgescheiden. Dit merk je bijvoorbeeld aan donker gekleurde urine, stinkende adem, zweet, hevige menstruatie, verkoudheid of een beslagen tong.
Al vrij snel merk je zowel lichamelijk als psychisch de gevolgen van vasten. Al in de eerste dagen hebben de meeste mensen last van hoofdpijn, misselijkheid, moeheid, duizeligheid, flauwvallen, lusteloosheid en snel geïrriteerd zijn. Ook zal de hartslag langzamer worden, zal de bloeddruk dalen en heeft men het vaak koud. Dit komt door een daling van de bloedsuikerspiegel en door de plotselinge grote hoeveelheid afvalstoffen die het lichaam te verwerken krijgt.
Hoe verloopt het vastenproces?
Hoe het proces van vasten verloopt is afhankelijk per persoon. Van lengte, gewicht, geslacht en vetreserves bijvoorbeeld. Over het algemeen wordt de eerste week van het vasten goed verdragen. Eventuale vervelende kwalen als hoofdpijn en maagpijn verdwijnen na de eerste dagen.
Na de veertigste dag is het proces niet meer omkeerbaar. Dat wil zeggen dat je je lichaam niet meer in goede gezondheid kunt brengen en er blijvende gevolgen zullen zijn, ook wanneer je weer gaat eten.
Ondanks dat je lichaam theoretisch voldoende energie heeft voor een langere periode heeft onderzoek uitgewezen dat je na 42 tot 79 dagen zult overlijden aan de gevolgen van vasten.
Helpt vasten bij het afvallen?
Door te vasten kun je in korte tijd veel kilo’s verliezen. Toch is het erg moeilijk om het vasten met deze motivatie vol te houden. Het kan goed zijn dat je bij het vasten vervalt in eetbuien omdat het moeilijk vol te houden is. Het is natuurlijk wel een ideale manier om nog snel even een aantal kilo’s te verliezen voor een belangrijke gebeurtenis waarbij je er op je best uit moet zien. Wel wordt aangeraden niet langer dan een week te vasten zonder medische begeleiding. Wil je langer vasten, ga dan langs je huisarts. Wanneer je puur en alleen vast om wat gewicht te verliezen is volledig vasten waarschijnlijk niet de beste manier. Beter is het om te fruitvasten of te rijstvasten. Zo val je ook veel kilo’s af.
Verschillende onderzoeken onder hongerstakers hebben aangetoond dat men door te vasten gemiddeld zo’n 10 kilo per maand verliest.
Is vasten gezond?
Wanneer mensen of dieren ziek zijn hebben zij vaak geen honger en gaan zij over tot vasten. Dit is een natuurlijk reactie en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgescheiden. Vasten is een natuurlijk proces en niet ongezond. Vasten kan zeker een positieve invloed hebben op de gezondheid maar het kan ook gevaren met zich meebrengen. Het is daarom altijd verstandig om niet zelfstandig te gaan vasten maar de hulp in te schakelen van een medisch specialist.
Hoe beginnen met vasten?
Je kunt besluiten om van de ene op de andere dag te gaan vasten. Dit kan prima maar het is makkelijker en gezonder om het vasten op te bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld 2 of 3 dagen voor het vasten geen cafeïne en geraffineerde suiker gebruiken en langzaam overgaan op groenten, fruit en rijst. Zo heb je ook minder last van de lichamelijke klachten die zich kunnen voordoen door het vasten.
Hoe kan je het beste het vasten breken?
Na het vasten gedurende korte of lange tijd is het lichaam niet meer gewend aan voedsel. Het is verstandig om zo rustig mogelijk te beginnen om de maag en darmen weer langzaam te laten wennen aan voeding.
Het vasten kan meestal zonder problemen verbroken worden door het eten van een appel, of eventueel een ander stuk fruit. Vervolgens kan men langzaamaan andere voedingsmiddelen toevoegen. Ook hierbij geldt dat het goed is om op te bouwen. Neem de eerste dagen bijvoorbeeld groente, fruit en rijst en schakel langzaam over op brood en andere voeding. Cafeïne en suiker kun je beter helemaal vermijden, maar als je toch niet zonder kan is het absoluut niet verstandig om hier gelijk mee te beginnen na het vasten.
Houd er rekening mee dat het breken van het vasten nog een behoorlijke tijd kan duren. Tegenover een vastenperiode van 3 weken staat een gemiddelde hersteltijd van 3 maanden. En na deze 3 maanden zijn de meeste mensen nog niet op het oorspronkelijke gewicht terug.