Ga rijstvasten om te ontgiften en af te vallen!

Rijstvasten is een goede manier om je lichaam te ontgiften en snel een aantal kilo’s te verliezen. Deze milde vorm van vasten kun je zelfstandig thuis doen, zonder de hulp van een medisch specialist. Rijst is licht verteerbaar en het lichaam krijgt wel voedingsstoffen binnen. Doordat je mag eten is deze kuur zowel psychisch als lichamelijk de lichtste vastenkuur.

De rijstvastenkuur is onderverdeeld in 3 fasen. Elke fase dient minimaal 5 dagen te duren. Er is geen maximumduur, dit is afhankelijk van jezelf en de doelen die je wilt behalen.

Welke rijst?
Voor deze kuur kun je het beste zilvervliesrijst gebruiken. Deze bevat meer vezels en een lagere glycemische index dan witte rijst. Ook basmatirijst en wilde rijst zijn een goede keuze!

Start de vastenkuur met magnesiumsulfaat
De rijstvastenkuur moet worden begonnen met het innemen van een eetlepel magnesiumsulfaat. De dag voordat je begint met de kuur kun je de magnesiumsulfaat toevoegen aan een glas lauwwarm water. Dit heeft een laxerend effect waardoor de darmen worden geleegd.

Fase 1
Tijdens de eerste fase mag alleen rijst worden gegeten. 1 kopje rijst moet worden verdeeld over 3 maaltijden. Je kan de rijst gemakkelijk koken door deze samen met 2 kopjes water in een pan te doen en deze op laag vuur goed door te laten koken. Door de rijst mag je 1 eetlepel noten- of olijfolie doen. Ook mogen kruiden zoals peper en zout of wat sojasaus worden toegevoegd. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor het eten en de rijst voldoende te kauwen. Dan kan de rijst makkelijker worden verteerd door het lichaam.

Deze fase mag je zolang volhouden als je wilt, het liefste zo lang mogelijk. Het is vanzelfsprekend dat hoe langer je deze fase volhoud, hoe meer gewicht je zult verliezen. Wel bestaat er het risico op een voedingsstoffentekort wanneer je deze fase te lang volhoud. Doe je het langer dan een week, dan is het verstandig om een voedingssupplement te gebruiken.

Het is verplicht om dagelijks minstens 1,5 liter water te drinken. Ook kruidenthee, zonder cafeïne, is toegestaan.

Fase 2
In de tweede fase mag ook groente en fruit worden gegeten. Ook in deze fase mag je 1 kopje rijst per dag, verdeeld over 3 maaltijden, net als bij de eerste fase.

Een uur voor het ontbijt mag 1 stuk fruit worden gegeten. Een uur voor de lunch mag je een schaaltje rauwkost of een stuk fruit eten. Bij het diner mogen geroerbakte groente samen met de rijst worden gegeten. Het is belangrijk dat goed wordt gekauwd. Ook mag 2 keer per dag een glas verdund groente- of fruitsap worden gedronken.

Fase 3
Tijdens de derde fase wordt de tweede fase uitgebreid door ook zuivelproducten als kwark, yoghurt en kaas toe te voegen aan het dagelijkse menu. Deze mogen tegelijkertijd met de groenten of fruit worden gegeten, dus bij het ontbijt en de lunch 1 uur voor de rijstmaaltijd. Aan het diner mag soja, lamsvlees, vis, noten of wild worden toegevoegd.

Ook deze fase moet minimaal 5 dagen worden volgehouden. Na deze fase kan je je eetpatroon langzaam uitbreiden richting je eigen eetpatroon.