Winderigheid door zoetstof maltitol!

Maltitol is een zoetstof die veel wordt gebruikt in suikervrije en koolhydraatarme voedingsmiddelen. In de gewone supermarkt vind je bijvoorbeeld hagelsag, chocoladerepen, speculoos en koekjes gezoet met maltitol in plaats van suiker. Maar ben je dan eigenlijk gezond bezig?

Maltitol is een alcoholsuiker en behoort tot de groep polyolen. Dat zijn zoetstoffen die ongeveer even zoet zijn als suiker en ook calorieën leveren. Je hebt ook zoetstoffen, zoals aspartaam, die geen calorieën leveren. Het bijbehorende e-nummer van maltitol is e965.

Voordelen van maltitol
Maltitol bevat per gram 3 calorieën terwijl suiker 4 calorieën per gram bevat. Je krijgt dus minder calorieën binnen wanneer je suiker vervangt door maltitol. De GI-waarde van maltitol is 32. De GI-waarde van maltitool siroop is 52. Dit is beduidend minder dan die van witte suiker. Daar staat tegenover dat maltitol een zoetkracht heeft van ongeveer 0,8 wanneer je deze vergelijkt met suiker. Je hebt er dus meer van nodig om tot dezelfde zoetkracht te komen.

Nadelen van maltitol
Het grootste nadeel van maltitol is dat het maag- en darmklachten met zich mee kan brengen. Zeker wanneer je er een ruime hoeveelheid van binnen krijgt door bijvoorbeeld een hele chocoladereep gezoet met maltitol te nuttigen. Om deze reden is er ook een maximum hoeveelheid maltitol per dag aangeraden van 20 gram. Dit voorkomt maag- en darmklachten niet geheel. Zeker wanneer maltitol een aantal dagen achter elkaar wordt gegeten is er nog steeds een grote kans op klachten. Vooral winderigheid is een klacht die snel optreedt na het consumeren van maltitol.

Ook hoofpijn en misselijkheid kan het gevolg zijn van maltitol. Het verschilt per persoon of u last krijgt van deze klachten.