Eet je dood met margarine of kies voor (room)boter!

Nederlanders eten, in vergelijking met andere nationaliteiten, heel erg veel brood. Het ontbijt en de lunch bestaan bij de meeste mensen uitsluitend uit brood en bij het avondeten kan ook nog brood worden geserveerd. Brood wordt zelden zonder beleg gegeten. Er wordt zelfs aangeraden om elke boterham in te smeren met boter of margarine. Maar is dit wel gezond? Wat is het verschil tussen boter en margarine? En wat is eigenlijk gezonder?

Verschil tussen boter en margarine
Het grootste verschil tussen boter en margarine is dat boter wordt gemaakt van melk en margarine van oliën en vetten. In de meeste gevallen is margarine plantaardig maar er kunnen ook dierlijke vetten zijn gebruikt. Op de verpakking staat aangegeven van welke oliën en vetten de margarine is gemaakt. Boter moet wettelijk gezien voor minstens 82% bestaan uit melkvet.

Voedingswaarde
Boter en margarine bevatten ongeveer even veel calorieën. Wel bevat boter meer verzadigd vet waardoor de meeste mensen denken dat margarine gezonder is. Boter bevat 8 gram verzadigd vet terwijl margarine 5 gram verzadigd vet bevat. Margarine bevat echter veel meer transvetten, welke veel schadelijker zijn voor de gezondheid. Ook boter bevat 2 tot 5 procent transvetten. Tegenwoordig is er echter ook margarine te verkrijgen met minder transvetten. Maar dat wil niet zeggen dat deze margarine daardoor gezonder is.

Boter wordt van oudsher gemaakt van volle melk maar ook boter van halfvolle melk is te verkrijgen. De minder vette variant van margarine noemt men halvarine. Halvarine bevat ongeveer de helft minder vet dan margarine. Margarine bevat overigens ook minder calorieën dan boter. Margarine bevat per 100 gram zo’n 630 calorieën terwijl boter ongeveer 100 calorieën meer bevat.

Verschil roomboter en boter
Er is geen verschil tussen roomboter en boter. Boter wordt namelijk altijd gemaakt van room. Veel mensen denken echter nog steeds dat er een verschil is tussen roomboter en boter. Fabricanten spelen hier goed op in door bijvoorbeerd roomboter voor een hogere prijs te verkopen dan boter.

Wat is gezonder?
Boter is gezonder dan margarine of halvarine omdat deze geen chemische processen doormaakt om het product te verkrijgen. Dit in tegenstelling tot margarine waaraan veel conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Bovendien bevat boter al van nature vitamines en zorgt het consumeren van boter ervoor dat andere voedingsstoffen beter door het lichaam kunnen worden opgenomen. Aan margarine worden wel vitamines toegevoegd, samen met onder andere e491, e200, e330 en e160a. Niet echt een natuurproduct dus.

Bijkomend voordeel is ook dat de meeste mensen roomboter veel lekkerder vinden dan margarine. Noem het maar een aangeboren instinct. Een onderzoek onder vrouwen heeft aangetoond dat door het eten van margarine de kans op hartziekten met 53 procent steeg in vergelijking met het eten van een zelfde hoeveelheid boter. Een nog beter alternatief is overigens kokosolie.

Is margarine net plastic?
Margarine werd vroeger kunstboter genoemd en bestaat pas sinds 1869. Margarine werd van oorsprong gebruikt voor het vetmesten van kalkoenen. Toen bleek dat de kalkoenen massaal overleden hebben de fabrikanten naar een ander doel voor margarine gezocht. Met wat extra toevoegingen is het vervolgens verkocht aan de mens.

27 ingrediënten van margarine worden ook gebruikt bij het produceren van verf. Dat zegt op zichzelf niet zoveel. Margarine verschilt slechts met 1 molecuul van plastic. Ook dat zal de meeste mensen niet shockeren, maar neem nu eens zelf de proef op de som. Koop een pakje boter en een pakje margarine en laat deze vervolgens enkele weken staan. Je zal zien dat de roomboter beschimmeld raakt terwijl de margarine dezelfde kleur en geur behoud zonder dat er ook maar een vliegje op af komt. Dit is voor elk weldenkend mens genoeg bewijs dat margarine absoluut niet gezond is voor het menselijk lichaam. Kies dus liever voor boter.