Kokosolie veroorzaakt gewichtsverlies!

Zonnebloemolie of olijfolie zijn de meest gebruikte oliën in de keuken. Kokosolie wordt echter, juist vanwege de gezondheidsvoordelen, steeds vaker gebruikt. Ondanks dat kokosolie veel verzadigde vetten bevat is gebleken dat deze olie helpt bij het verliezen van gewicht en nog vele andere gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

Ongeraffineerde kokosolie
Kokosolie wordt gemaakt door kokospulp onder zeer hoge temperatuur te drogen, waarna de kokosolie uit de pulp wordt onttrokken. Vervolgens wordt de olie gebleekt, ontgeurd en geraffineerd. Door dit proces gaan er vele voedingsstoffen, zoals vitamine E en lecithine, verloren.  Extra vierge kokosolie is op een andere manier gemaakt, namelijk door de kokospulp te laten gisten of uit te persen met een machine, waardoor alle voor de gezondheid belangrijke voedingsstoffen zijn behouden.

Voedingswaarde
Kokosolie bevat 858 caorieën per 100 gram. In vergelijking met andere olieën, die al snel meer dan 900 calorieën bevatten, is dit weinig. De olie is bijzonder rijk aan verzadigde vetten, het bevat 92,1 gram verzadigd vet per 100 gram. Hierdoor heeft de olie een ongezond imago gekregen. Deze vetten bestaan echter voor het grootste gedeelte, namelijk voor 60%, uit middellange ketenvetzuren, de zogenaamde MCT vetten welke wel een positieve invloed hebben op de gezondheid.

MCT vetten
Dit zijn vetten die 10% minder calorieën bevatten dan andere vetten. Daarnaast worden zij door het lichaam niet opgeslagen als vet, maar in de bloedbaan opgenomen en naar de lever getransporteerd. Daar hoeven zij echter niet door de lever te worden verwerkt met gal waardoor de olie ook uitermate geschikt is voor mensen met spijsverterings- of leverproblemen.

Onderzoek heeft verder uitgewezen dat de MCT vetten het metabolisme verhogen met 5%, en dat zij het jojo-effect tegengaan. Bovendien verminderen de MCT vetten ook nog eens de eetlust. Veel voordelen dus tijdens het diëten.

Onderzoeken
Tijdens een onderzoek heeft men de stofwisseling van de inwoners van de Verenigde Staten vergeleken met de stofwisseling van de inwoners van Yucatán, een eiland waar kokosolie een belangrijk onderdeel is van de dagelijkse voeding. Uit dit onderzoek bleek dat de stofwisseling van de inwoners van Yucatán maar liefst 25% hoger was dan de stofwisseling van de Amerikanen.

Een ander onderzoek betreft boeren die hebben geprobeerd om hun vee vet te mesten met kokosolie. De boeren kwamen bedrogen uit. Het vee werd in plaats van dikker, steeds magerder en actiever. Dit effect was toe te schrijven aan de kokosolie.

Gezondheidsvoordelen
Naast de bovengenoemde voordelen heeft kokosolie ook nog een verlagend effect op de bloeddruk en draagt het bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast heeft de olie een ondersteunende werking bij het opnemen van verschillende mineralen, zoals calcium en magnesium, uit onze voeding. Door het hoge gehalte van laurinezuur verbetert de algehele weerstand van het lichaam.

Een ander positief effect is die van het cholesterolgehalte, kokosolie zorgt voor minder hart- en vaatziekten. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een ander groot voordeel van kokosolie, namelijk het gebrek aan transvetten. Deze ongezonde vetten komen wel in hoge mate voor in andere vetten zoals plantaardige olie, margarine, olijfolie of bakvet.

Kokosolie en de schildklier
De olie heeft een positieve werking op de schildklier en daarmee op het verliezen van gewicht. Dit blijkt uit vele onderzoeken. Zowel voor mensen met een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) als bij mensen die last hebben van een verminderde schildklierwerking (hypothyreoïdie) geeft kokosolie positieve effecten.

Hoe te gebruiken?
De olie is zeer geschikt voor bakken en bradden door het te verhitten op hogere temperaturen. Bij kamertemperatuur is de olie vast maar in de meeste gevallen wel smeerbaar. Het smeltpunt ligt tussen de 20 en 30 graden Celsius. Het is ook een ideale vervanging van roomboter bij bakproducten. De meeste kokosoliën zijn geur- en smaakloos. Er zijn echter ook varianten waarbij wel een duidelijk kokosgeur of -smaak aanwezig blijft.

Verder is de kokosolie niet alleen goed te verwerken in voeding waardoor de gezondheid zal verbeteren. Ook is het goed te gebruiken op de huid bij verschillende aandoeningen.