Doe sit-ups op de juiste manier voor een platte buik

Sit-ups zijn een veel gedane oefening. Wanneer ze op de juiste manier worden uitgevoerd, kunnen ze zeker bijdragen aan het creëren van een platte buik voor de zomer. Veel mensen doen de sit-ups echter verkeerd en veroorzaken daar bijvoorbeeld rug- en nekproblemen mee. Zelfs bodybuilders in de sportschool doen het vaak verkeerd. Lees hier hoe u uw sit-ups op de juiste manier kunt uitvoeren. Wanneer ze op de juiste manier worden uitgevoerd worden rugklachten juist voorkomen!

Ondergrond
Het is belangrijk dat de oefening wordt uitgevoerd op een platte ondergrond. Het beste is een zachte ondergrond zoals een matje, vloerbedekking of een kleed. Een bed is absoluut niet geschikt, dit zorgt op termijn juist voor rugproblemen.

Voeten plat op de grond
De voeten moeten plat op de grond worden neergezet en de sit-ups moeten met gebogen knieën worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat de voeten gedurende de gehele oefening plat op de grond blijven. Veel mensen hebben de neiging de voeten te verplaatsen tijdens de oefening doordat de buikspieren nog niet voldoende getraind zijn.

Hoofd en nek niet bewegen
Tijdens de sit-ups kunt u uw handen het beste op uw lichaam leggen of achter uw hoofd houden zonder kracht te zetten. Wanneer u merkt dat u toch met uw handen kracht zet, kunt u deze het best op de borst laten rusten. Tijdens de oefening dienen hoofd en nek zo stil mogelijk te worden gehouden. De oefening moet echt plaatsvinden vanuit de buikspieren. Om dit te bewerkstelligen kunt u bijvoorbeeld naar het plafond blijven kijken. Een veel gemaakte fout is het voorover duwen van het hoofd met de handen. Let hierop.

Hoe langzamer, hoe beter
Voor de oefening is het absoluut niet nodig om helemaal overeind te komen. Een hoogte bereiken waarbij de schouders van de grond komen is in principe voldoende voor een juiste training van de buikspieren. Hoe langzamer de sit-ups worden uitgevoerd hoe meer de spieren worden getraind! Het kan een uitermate goede vorm van krachttraining zijn. U zult merken dat bij een langzame uitvoering uw spieren veel meer worden aangespannen en de oefening veel meer kracht vergt.

Doe zoveel sit-ups als u kunt. In het begin zal het doen van 10 sit-ups misschien een uitdaging zijn, op den duur zult u merken dat het steeds makkelijker wordt! Voor de afwisseling kunt u ook eens zijwaartse sit-ups proberen of schuine buikspieroefeningen doen.