De Alli afslankpil belooft dat je de helft meer van je verloren kilo’s kwijt raakt door de pillen te slikken. Verlies je door te diëten 10 kilo, dan zal dit samen met de afslankpillen 5 kilo meer zijn, dus 15 kilo in totaal! Dat klinkt natuurlijk geweldig. Maar werkt het ook?
Hoe werkt Alli?
De Alli afslankpil zorgt ervoor dat 25% van de gegeten hoeveelheid vet niet door het lichaam wordt opgenomen. De pil blokkeert de opname van vet. Hierbij moet wel worden bewogen en bovendien een speciaal dieet worden gevolgd, een dieet met een verminderde calorie- en vetinname. Per dag mag maximaal 60 gram vet worden gegeten, verspreid over verschillende maaltijden.
De pil is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek. Je krijgt 84 capsules voor ongeveer 60 euro. Bij elke maaltijd moet een capsule worden ingenomen. Tot een uur na de maaltijd mag de pil worden genomen. Bij een maaltijd die geen vet bevat hoeft de pil niet te worden ingenomen.
Vanaf een BMI van 28
De afslankpillen zijn alleen bedoeld voor mensen met flink wat overgewicht. Alleen mensen met een BMI van boven de 28 zouden volgens de fabrikant baat hebben bij de pillen.
Werkt het?
Doordat men pleit voor een actieve levensstijl en daarbij een dieet volgt met weinig calorieën en vet, is het afvallen een logisch gevolg. De vraag is of daarbij de afslankpil nog veel effect heeft en of deze wel nodig is.
Door het dieet en de lichaamsbeweging zal men dus gewicht verliezen. Toch is het effect van de afslankpil niet te negeren. Zeker wanneer je vet eet merk je aan de ontlasting dat een hoeveelheid vet het lichaam verlaat zonder te worden opgenomen. Dit kan voor flinke diarree zorgen en olie-achtige ontlasting. Ook verstopping is een veel voorkomende bijwerking van de afslankpil. Andere bijwerkingen zijn incontinentie, winderigheid en maagpijn. De bijwerkingen kunnen merendeels worden voorkomen door vette voedingsmiddelen te laten staan. De pil heeft dus ook geen effect wanneer er niet vet wordt gegeten.