Van een gezond dieet word je gelukkiger

Het is nog maar eens bewezen. Een gezond voedingspatroon vermindert de kans op depressie. Dit onderzoek is gedaan onder 15.093 mannen en vrouwen en heeft uitgewezen dat mensen doe een gezond voedingspatroon hebben, duidelijk de kans op een depressie verkleinden. Het onderzoek besloeg een periode van maar liefst 15 jaar, wat het onderzoek een betrouwbaar karakter geeft.

Naast het mediterrane dieet, is in het onderzoek ook een pro-vegetarisch dieet en een algemeen zeer gezond dieet. Voor alle drie deze diëten was de conclusie dat zij de kans op een depressie aanzienlijk verminderden. Dit geeft aan hoe belangrijk je voedingspatroon is bij het voorkomen van een depressie en ook tijdens een depressie.

Afhankelijk van het voedingspatroon van de deelnemers aan het onderzoek kregen zij punten toebedeeld. Zo kregen de deelnemers bijvoorbeeld punten voor het hebben van een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit. Producten zoals vlees en suiker zorgden juist voor een negatieve score.

a. Mediterrane dieet (Mediterranean Diet)
Het Mediterrane dieet is een dieet dat grotendeels is gebaseerd op groenten, peulvruchten, vruchten en noten, granen, vis en schaaldieren. Het consumeren van deze producten leverde een positieve score op. Net zoals het hebben van een goede verhouding tussen enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren.

Een negatieve score werd gegevens bij het eten van vlees en vleesproducten, zuivelproducten en alcoholgebruik.

b. Pro-vegetarisch dieet (Pro-vegetarian Dietary Pattern)
Het pro-vegetarisch dieet was niet geheel vegetarisch. Het dieet bestaat uit fruit, groenten, noten, granen, peulvruchten, olijfolie en aardappelen. Dit gaf een positieve score.

Een negatieve score kreeg men voor voeding van dierlijke oorsprong zoals toegevoegde dierlijke vetten, eieren, vis, zuivelproducten, en vlees en vleesproducten.

c. Algemeen gezond dieet (Alternative Healthy Eating Index-2010 ofwel AHEI)
Bij dit dieet kregen de participanten een hoge score wanneer ze veel groenten, fruit, volkoren brood, noten en peulvruchten, lange-keten omega -3 vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren aten.

Suiker, gezoete dranken en vruchtensap, transvetzuren, rood en verwerkt vlees, natrium en alcohol verlaagden deze score juist.

Conclusie
Alle drie de genoemde diëten hadden dus een positief effect op de gezondheid. Maar het algemeen gezonde dieet had het beste effect. Hieruit kunnen we dus concluderen dat het eten van groenten, fruit, volkoren brood, noten en peulvruchten, lange-keten omega -3 vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren en daarnaast een beperking van suiker, gezoete dranken en vruchtensap, transvetzuren, rood en verwerkt vlees, natrium en alcohol een positief effect heeft op de verlaging van de kans op een depressie.

Opvallend was dat het geen probleem was als er zo nu en dan eens werd gesmokkeld. Het scoren van meer punten had geen positief effect meer op de verlaging van het risico op een depressie.

Bij alle drie de diëten werden de gezondheidseffecten duidelijk merkbaar bij een bepaalde score. Een hogere score voegde geen extra waarde meer toe. Het is dus niet nodig strikt volgens de richtlijnen van een dieet te leven, als het dieet maar voor het grootste deel wordt gevolgd.