Hoe help je je kind van overgewicht af?

Steeds meer kinderen zijn te dik. Dat brengt veel problemen met zich. Overgewicht bij kinderen geeft fysieke problemen. Kinderen hebben geen goede conditie en kunnen moeilijker met andere kinderen spelen. Maar overgewicht brengt ook veel psychische problemen bij kinderen. Kinderen met overgewicht zijn vaker ongelukkig, depressief en onzeker. Ze worden vaker gepest, maar pesten zelf ook vaker. Als ouders speel je een grote rol bij de gezondheid van je kind. Gelukkig zijn er veel dingen die je als ouder voor je kind kunt doen om ervoor te zorgen dat deze weer op een gezond gewicht komt.

Ban alle snacks uit huis
Hoe moeilijk het ook is, voor een kind met overgewicht is het goed om geen ongezonde snacks in huis te hebben. Kies in plaats daarvan voor fruit en gezond snacks zoals noten. Natuurlijk draait het hier ook om keuzes maken. Een ijsje is niet erg, maar kies dan bijvoorbeeld voor waterijs of sorbetijs en zeker niet voor een magnum.

Te radicaal om alle snacks het huis uit te doen? Zorg er dan in ieder geval voor dat deze goed verstopt zijn en je kind hier geen weet van heeft.

Stimuleer je kind om te sporten
Laat je kind verschillende sporten proberen, net zolang tot er een sport is dat hij of zij leuk vindt. Uiteindelijk is er altijd wel een sport die wel leuk is! Door te sporten zal je kind automatisch gewicht gaan verliezen.

Geef afleiding
Veel kinderen eten uit verveling. Door je kind leuke dingen te laten doen en ervoor te zorgen dat je kind een hobby heeft waar hij of zij veel tijd mee kwijt is, zorg je dat het eten uit verveling minder wordt. Afleiding kan het lezen van een boek zijn, schaken, elke willekeurige sport, maar ook gezellig de stad in of een leuk computerspel.

Doe het samen
Voor veel kinderen is het een stimulans om iets te doen met het hele gezin. Pak de fiets en ga een dagje naar het zwembad. Zo houd je je kind ongemerkt goed bezig en gezond.

Stimuleer het buiten spelen
Kinderen zitten simpelweg te veel stil. Computeren, gamen, tv-kijken, het zijn allemaal zittende activiteiten. Stimuleer je kind om naar buiten te gaan om te spelen met andere kinderen. Tegenwoordig heb je ook veel actieve spellen voor op bijvoorbeeld de Wii.

Geef het goede voorbeeld
Kinderen nemen gedrag en gewoontes over van hun ouders. Geef dus het goede voorbeeld. Eet zelf gezond, sport veel en snoep niet te veel. Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat een grote oorzaak van obesitas de gewoontes zijn die binnen het gezin bestaan. Natuurlijk mag er gesnoept worden, maar met mate. Zorg voor een algeheel gezond eetpatroon met veel groente en fruit.

Kook gezond
Gezond koken is natuurlijk heel belangrijk. Zorg ervoor dat er dagelijks een gevarieerde en gezonde maaltijd op tafel staan. Dit hoeft echt niet lang te duren. Je kind zal er de rest van zijn of haar leven profijt van hebben.

Eet samen en regelmatig
Samen met het hele gezin aan tafel is een goed ritme. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor de samenhorigheid binnen een gezin. Tijdens het eten kunnen jullie de dag doorspreken en zo weet je wat elkaar bezig houdt.