Welke methoden van vasten zijn er?

Vasten is het lichaam geheel of gedeeltelijk onthouden van eten en/of drinken voor een bepaalde periode. Maar dit kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen. De meest bekende methoden lees je in dit artikel. Natuurlijk zijn daarop weer heel veel variaties mogelijk.

Intermittent Fasting
Bij intermittent vasten, vast je met tussenpozen. Deze vorm van vasten heeft op zichzelf al veel verschillende variaties. Hieronder de meest bekende:
16:8, je vast 16 uur per dag, gedurende acht uur per dag eet je wel
20:4, je vast 20 uur per dag, gedurende vier uur per dag eet je wel
2:5, je vast twee dagen per week volledig. Op de andere vijf dagen eet je wel. Andersom kan natuurlijk ook.

One Meal A Day
Bij deze vorm van vasten eet je dagelijks één gezonde voedzame maaltijd. De rest van de dag eet je niks. Welke maaltijd dit is mag je zelf weten. Sommigen kiezen ervoor om uitgebreid te ontbijten. Anderen eten alleen een uitgebreid diner. Je kunt dit natuurlijk afwisselen. Het is wel belangrijk dat je bij deze maaltijd kiest voor gezonde voeding.

Alternate Day Fasting
Alternate Day Fasting houdt in dat je een vastendag afwisselt met een niet vasten dag. Je eet dus van elke twee dagen, één dag niet en één dag wel. Natuurlijk kan je dat weer op verschillende manieren doen. De vastendag kan je namelijk invullen op welke manier je wilt. Je kunt de hele dag vasten, je kunt rijstvasten, je kunt aan intermittent vasten doen.

Extended Fasting
Dit is het meerdere dagen achter elkaar vasten. Hier kun je volledig vasten en dus helemaal niks eten. Of kiezen voor een andere vorm. Hoe lang je dit wilt doen is natuurlijk aan jou maar langer dan een week achter elkaar is niet aan te raden.

Een andere methode die vaak wordt gebruikt om te vasten is het toestaan van één soort voeding. De meest bekende voorbeelden zijn sapvasten, rijstvasten, fruitvasten of groentevasten. Ook theevasten is populair.