Gemiddeld genomen wegen we zwaarder in de winter dan in de zomer. Dat heeft natuurlijk deels te maken met dat de zomer mensen motiveert om af te vallen en met het huidige schoonheidsideaal. Dit schoonheidsideaal laat zien dat strakke, dunne mensen veelal mooi worden gevonden en mensen met meer kilo’s niet. Veel mensen doen hun best om er in de zomer goed uit te zien. In de winter dragen we vaak meer kleding en voelen we minder de druk om er goed uit te zien. Maar is er ook een wetenschappelijke verklaring voor dat we als mensen meer eten in de winter?
De verklaring die het meest voor de hand ligt is dat er in de winter veel feestdagen zijn. Helaas kunnen we Sinterklaas en Kerst er niet de schuld van geven dat we in de winter wat dikker zijn. Het gaat om de temperatuurschommelingen. Wanneer mensen in lage temperaturen leven, dan eten ze meer calorieën. Dat is heel logisch omdat je lichaam harder moet werken om op temperatuur te blijven. Dus hoe kouder het is, hoe meer calorieën je verbrandt. Voordeel is dat je hier wel iets aan kunt doen. Kleed je warm aan en zet de verwarming hoger als je merkt dat je meer gaat eten als het koud is.
Daarnaast zijn er signalen dat het gelukshormoon serotonine een rol speelt. Er zijn onderzoeken die bevestigen dat de aanmaak van serotonine lager is in de winter. En wie minder van dit gelukshormoon heeft, heeft de neiging om meer te eten.
Bovendien zijn de meeste personen in de zomer een stuk actiever dan in de winter. In de zomer ga je sneller een stukje fietsen, zwemmen of wandelen. In de zomer ben je vanzelf wat minder actief omdat het een kortere tijd licht is buiten en omdat het koud is. Je hebt dus ook meer tijd om te eten. Het is nogal makkelijk om lekker lui voor de televisie te hangen met een zak chips. Door de kou ga je minder snel naar buiten. Maar juist die kou kan je wel helpen. Wanneer je het koud hebt moet je lichaam namelijk veel harder werken om je op temperatuur te houden, je verbrandt dus vanzelf meer calorieën.