Hoe ontstaat overgewicht?

Steeds meer mensen hebben overgewicht. Ook de mate van overgewicht wordt steeds groter. Iedereen weet dat de oorzaak van overgewicht vooral in het voedingspatroon kan worden gevonden. Maar hoe ontstaat overgewicht precies? Het heeft allemaal te maken met een calorie-overschot van het lichaam die op twee manieren kan ontstaan. Je eet te veel en/of je beweegt te weinig. Hier lees je meer.

Je lichaam verbruikt een bepaalde hoeveelheid calorieën om de dag door te komen. Calorieën is eigenlijk de brandstof van het lichaam, net zoals benzine dat bijvoorbeeld voor een auto is. En net als bij een auto geldt: hoe meer je beweegt/rijdt, hoe meer brandstof je nodig hebt. Wanneer je meer calorieën binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft, dan zal je lichaam een reserve aanmaken. Dit doet je lichaam in de vorm van een vetreserve. Eigenlijk worden alle calorieën die je niet verbruikt op die manier opgeslagen als vet. Krijg je minder calorieën binnen dan je lichaam verbruikt, dan zal je lichaam de vetreserves gebruiken als brandstof.

Wanneer je een gezond gewicht hebt is de inname van calorieën in balans met de hoeveelheid dat je lichaam nodig heeft. Merk je dat je wat aankomt? Zorg er dan voor dat je minder calorieën binnen krijgt of meer gaat bewegen. 1 van deze factoren altijd de sleutel tot een gezond gewicht. Nog beter is natuurlijk een combinatie van voldoende eten en genoeg bewegen.

Het is overigens veel makkelijker om overgewicht aan te pakken door minder te eten dan door meer te gaan bewegen. 500 calorieën heb je er namelijk in een paar minuten al bij gegeten, maar wil je deze eraf sporten, dan ben je al snel een heel uur bezig.