Waarom is het moeilijk om tegelijkertijd vet te verliezen en spiermassa te winnen?

Vet verliezen en spieren opbouwen zijn vaak twee doelen die veel mensen tegelijkertijd willen bereiken. Toch is dat erg moeilijk. In dit artikel lees je de reden dat je beter 1 hoofddoel kunt kiezen, dus of spieren opbouwen, of vet verliezen. Dit doel kun je dan gedurende een periode volgen om daarna weer een ander doel na te streven.

Spieren opbouwen
Voor het opbouwen van spieren heb je veel eiwitten nodig. Daarnaast moet je meer calorieën binnen krijgen dan je verbruikt. En natuurlijk is krachttraining vereist om spiermassa op te bouwen. Dat houdt in dat je traint met zware gewichten, weinig herhalingen en met een niet al te hoge hartslag.

Vet verliezen
Wie af wil vallen wil natuurlijk het liefste vet kwijt raken. Dit is heel simpel. Wanneer je meer calorieën verbruikt dan je eet, zul je vet verliezen. Dat kan je doen door minder te gaan eten. Door cardiotraining erbij te doen wordt het effect nog groter. Cardiotraining verbrandt immers veel calorieën. Natuurlijk kun je het verlies van spiermassa zoveel mogelijk proberen te voorkomen door aan krachttraining te blijven doen en voldoende eiwitten te eten.

Spiermassa opbouwen én vetmassa kwijtraken?
Je leest direct de tegenstrijdigheid. Om spiermassa te kweken moet je veel calorieën eten, meer dan je lichaam verbruikt. Om vetmassa te verliezen moet je juist minder eten. Vetmassa kwijt raken en spiermassa opbouwen gaan dus niet samen. Het is daarom handig dat je werkt met bepaalde doelen. Je kunt je bijvoorbeeld zes weken lang richten op het verliezen van vetmassa. Dan is je doel om minder calorieën binnen te krijgen dan je lichaam verbruikt. Door 70000 calorieën minder te eten dan je verbruikt, verlies je 1 kilo vetmassa.

Daarna kun je je richten op het opbouwen van spiermassa door veel te eten (uiteraard wel gezond en met de nadruk op eiwitten) en aan krachttraining te doen. Houd dit ook zes weken vol.

Overigens is het voor een ongetraind lichaam wel goed mogelijk om zowel vetmassa te verliezen als spiermassa op te bouwen. Dat komt omdat het opbouwen van spiermassa in het begin redelijk makkelijk gaat. Net als het verbranden van vetmassa. Maar hoe meer spiermassa je hebt, en hoe minder vetmassa je hebt, hoe moeilijker het wordt.