Veel mensen hebben zonder dat ze het zelf weten een chronisch slaaptekort. Dit heeft grote gevolgen voor hun functioneren in het algemeen. De invloed op het sociale leven kan ook groot zijn. Je hebt immers geen energie om leuke dingen te ondernemen. Daarnaast kan het invloed hebben op je werk. Daarnaast zijn er ook gevolgen voor je gezondheid.
Gevolgen van een slaaptekort
Zonder een goede nachtrust functioneer je overdag minder goed. Je bent sneller geïrriteerd en afgeleid. Daardoor ben je overdag niet te genieten. Constant chagrijnig zijn kan ook gevolgen hebben voor je omgeving. Je partner en kinderen kunnen daar de dupe van worden. Daarnaast kun je op je werk minder goed functioneren.
Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die te veel of te weinig slapen vaak een hogere BMI hebben. Dat komt enerzijds doordat personen die te weinig of te veel slapen meer trek hebben gedurende de dag en vooral ook ongezondere dingen willen eten. Het lichaam probeert het energietekort te compenseren met een vraag naar snelle suikers. Het is erg moeilijk om daar weerstand tegen te bieden. Dus tenzij je een enorme discipline hebt zal je meer eten gedurende de dag en dus aankomen. Doordat je constant honger hebt kun je bovendien humeurig worden. Dit heeft weer effect op je sociale functioneren. Uiteindelijk kan je door slaaptekort een flinke depressie krijgen.
Hoeveel uur per nacht slapen?
Volgende vele onderzoeken is de ideale hoeveelheid slaap per nacht zo’n 8 tot 8,5 uur. Wie meer slaapt heeft een hogere BMI. Wie minder slaapt heeft tevens een hogere BMI. Het is dus verstandig om de wekker precies 8,5 uur later te zetten vanaf het moment dat je in je bed stapt.
Voedingsgewoonten en slaap
Wat je eet en wanneer je eet kan ook van invloed zijn op je slaapkwaliteit. Niet eten na 20.00 uur draagt bij aan gewichtsverlies, maar kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap. Zware maaltijden of cafeïnehoudende drankjes kort voor het slapengaan kunnen het lichaam activeren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Ook kan het eten van zware of suikerrijke voedingsmiddelen laat op de avond leiden tot verstoringen in de slaapcyclus. Let dus ook op je voedingsgewoonten in de uren voorafgaand aan de slaap.