Wat zijn oorzaken van groene of gele ontlasting?

Ontlasting zegt veel over onze gezondheid. Gezonde ontlasting heeft een lichtbruine kleur en verlaat het lichaam gemakkelijk. Soms heeft de ontlasting echter een andere vorm of kleur, zo kun je bijvoorbeeld zwarte ontlasting hebben. Dit kan samenhangen met ziekte, maar ook met voeding. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van groene of gele ontlasting.

Voeding
Ontlasting kan ook groen zijn doordat het de darmen te snel heeft gepasseerd. Groene bladgroenten zijn dan nog niet van een groene naar een bruine kleur gegaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn in het geval van diarree. Het voedsel verlaat de darmen dan extra snel waardoor een groengele kleur kan ontstaan. Dit is ook de reden dat laxeermiddelen een oorzaak zijn van groene of gele ontlasting.

Ook ijzer kan een groengele ontlasting veroorzaken. Een te veel aan ijzer kan zowel komen door de voeding, maar zeker ook door een supplement te nemen. Alcohol zorgt tevens voor een groengele ontlasting.

Medicijnen
Bepaalde soorten medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat de ontlasting veranderd. Vooral antibiotica kan zorgen voor een groengele ontlasting. Maar ook andere medicijnen kunnen deze bijwerking hebben.

Ziekten
Er zijn verschillende aandoeningen die een groengele ontlasting tot gevolg hebben. De ziekte van Crohn en Coeliakie zijn darmaandoeningen die kunnen leiden tot groene of gele ontlasting. Dat zelfde geldt voor een infectie aan de maag en/of darmen.

Ook een aandoening aan de lever- en galwegen is een belangrijke oorzaak. Gal is namelijk nodig om vetten en in vet oplosbare vitaminen te absorberen. Het is uitermate belangrijk voor een goede darmwerking en gezonde ontlasting met een lichtbruine kleur.

Zuigelingen
Zuigelingen die borstvoeding krijgen hebben vaak een groen/gele ontlasting. Dit kan geen kwaad en is juist goed. Alleen bij volwassenen kan dit op een eventuele aandoening wijzen.