Zwarte ontlasting is iets waarvan je kunt schrikken. Iedereen weet ten slotte dat gezonde ontlasting een bruine kleur heeft. Bij zwarte ontlasting kan er heel goed sprake zijn van een goedaardige oorzaak. Bepaalde voeding kan bijvoorbeeld zwarte ontlasting tot gevolg hebben. Er kan echter ook sprake zijn van een ergere kwaal. Het is dus altijd raadzaam om na te gaan wat de oorzaak is.
Voeding
Voeding die ontlasting een zwarte kleur geeft zijn onder andere rode wijn en drop. Ook medicijnen zoals ijzersupplementen en norrit kunnen de oorzaak zijn. Norrit bevat namelijk een hoge concentratie kool, wat de zwarte kleur veroorzaakt. Ook een teveel aan ijzer kan oorzaak zijn van zwarte ontlasting. Dit overschot kan ontstaan door voedingsmiddelen zoals spinazie, mango, bosbessen, rund- en lamsvlees. Wanneer er een ijzer supplement wordt genomen dan is een frequente bijwerking zwarte ontlasting. Mocht er sprake zijn van zwarte ontlasting door voeding, dan is de kleur van de ontlasting binnen 2 tot 3 dagen weer normaal.
Interne bloeding
Ook een interne bloeding kan oorzaak zijn van zwarte ontlasting. Wanneer bloed zich mengt met de normale ontlasting ontstaat een zwarte kleur. De bloeding kan voorkomen in slokdarm, dunne darm of maag. Het is bij een interne bloeding erg belangrijk dat een huisarts geraadpleegd wordt. Het bloed wordt door de vermenging met maagsappen zwart van kleur. Dat betekent dat de interne bloeding boven de maag is. Een maagzweer of een maagslijmvliesontsteking kan tevens leiden tot zwarte ontlasting, net zoals scheuren of spataderen in de slokdarm. Dit is dan doordat deze kwalen hand in hand gaan met bloeden.
Wanneer een dokter raadplegen?
Bij het hebben van zwarte ontlasting hoeven dus niet alle alarmbellen te gaan rinkelen. Wel is het verstandig om bij aanhoudende zwarte ontlasting een bezoek aan de huisarts te brengen. Blijft de zwarte ontlasting meer dan 2 tot 3 dagen aan zonder dat daarvoor een oorzaak is te vinden in de voeding, dan is een bezoek aan de huisarts zeer verstandig.
Ook bij zwarte ontlasting die gepaard gaat met andere symptomen zoals pijn in de maagstreek kan het beste het zekere voor het onzekere worden genomen door naar de huisarts te gaan.