Superfood: moerbeien!

Moerbeien zijn uitermate gezond en bovendien erg lekker. Het is jammer dat veel mensen geen idee hebben wat moerbeien zijn. Ze komen uit warmere streken zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk waarvan ze groeien. Zo zijn er witte, zwarte en rode moerbeien. Qua uiterlijk komt vrucht nog het meest overeen met bramen. Moerbeien behoren tot de categorie bessen.

Voedingswaarde
Moerbeien bevatten per 100 gram 320 calorieën. Daarnaast bevatten ze 1 gram vet, 45 gram koolhydraten en 10 gram eiwit. Ze zijn bijzonder rijk aan vezels. In 100 gram moerbeien zitten 11 gram vezels. Dit zorgt voor een snel vol gevoel en een positieve werking op de spijsvertering.

De moerbeien zitten bovendien vol antioxidanten. Ze zijn rijk aan de stof resveratrol en anthocyanen. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen, waaronder vitamine c, vitamine E, vitamine A, vitamine K en vitamine B6. De moerbei heeft tevens ook veel mineralen: calcium, kalium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, zink, koper en fosfor. Al deze gezonde stoffen zorgen voor een versterkt immuunsysteem.

Moerbeien zijn bijzonder rijk aan vitamine C. 100 gram bevat maar liefst 450% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevatten ze bovendien veel calcium. Zeker in de categorie plantaardige voeding zijn de moerbeien zeer rijk aan calcium. 100 gram bevat 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook zijn de moerbeien relatief erg rijk aan eiwit en vezels. Zo kunnen ze goed bijdragen aan het verliezen van gewicht. Vele onderzoeken hebben al uitgewezen dat een dieet met veel vezels en eiwitten beter werkt dan een dieet met minder eiwit en vezels.

Hoe smaken moerbeien?
De moerbeien zien er niet heel smakelijk uit maar zijn zeker het proberen waard! Ze hebben een zoete, honingachtige smaak. Ze zijn licht knapperig, omdat ze gedroogd zijn. In tegenstelling tot het meeste andere soorten gedroogd fruit, zijn moerbeien redelijk hard en hebben ze een echte bite. Dit maakt ze ook een ideale snack tussendoor.

Waar zijn moerbeien te koop?
In de gewone supermarkt zijn over het algemeen geen moerbeien te koop. Wel kun je ze vinden bij de natuurwinkels en bij sommige notenboeren. Ook zijn ze in sommige plaatsen op de markt te koop.

De moerbei is dus super gezond en zeker het proberen waard! 100 gram kost ongeveer 2 euro. Dan heb je een gezonde biologische variant. Het is dus ook niet heel erg duur.

Hoe eet je moerbeien?
Moerbeien zijn gewoon zo te eten. Zowel vers als gedroogd is het de ideale snack. Meestal zijn de vruchten gedroogd te vinden omdat ze vers erg kort houdbaar zijn. Ze zijn ook goed te mengen door bijvoorbeeld muesli.