Hoe vaak komen eetstoornissen voor en hoe lang duren ze gemiddeld?

Veel personen hebben te maken met eetstoornissen. Sommigen hebben zelf een eetstoornis zoals anorexia of boulimia, anderen kennen iemand met een eetstoornis. Maar hoe vaak komt een eetstoornis eigenlijk voor? Hoeveel procent van de mannen en vrouwen krijgen zelf een eetstoornis? En hoe lang duurt een eetstoornis gemiddeld? Een Amerikaanse studie heeft dit voor ons onderzocht.

Hoe vaak komt anorexia voor?
Anorexia is een eetstoornis die verreweg het meest bekend is maar zeker niet het vaakst voor komt. 0,9% van de vrouwen en 0,3% van de mannen ontwikkelt in zijn of haar leven anorexia.

Hoe vaak komt boulimia voor?
1,5% van de vrouwen en 0,5% van de mannen ontwikkelt in zijn of haar leven boulimia.

Hoe vaak komt de eetbuienstoornis voor?
BED, ofwel Binge Eating Disorder is de meest voorkomende eetstoornis. 3,5% van de vrouwen krijgt op een punt in haar leven deze eetbuienstoornis. Ook bij mannen is BED de meest voorkomende eetstoornis. 2% van de mannen krijg BED.

Hoe lang duurt een eetstoornis?
De duur van een eetstoornis is afhankelijk per persoon. In tegenstelling tot wat veel mensen denken genezen er veel personen van een eetstoornis. In het geval van anorexia duurt de stoornis gemiddeld 20,4 weken, ofwel 1.7 jaar. Boulimia en BED hebben een veel langer verloop. Boulimia duurt gemiddeld 8.3 jaar, ofwel 99,6 weken. BED duur gemiddeld 8.1 jaar, meer dan 97 weken.